Volg VAB op:
Home | Webwinkel | Online aansluiten | Werken bij VAB | Contact | Mijn VAB | NLFRENDE
VAB-Rijschool

Motor A1 A2 A

Hoe kan je je rijbewijs halen?

Om je motorrijbewijs te halen moet je slagen voor het theorie-examen en slagen voor het praktijkexamen.

Leeftijd en cate gorieën:

 • Rijbewijs A1

  Het rijbewijs A1 is geldig vanaf 18 jaar voor motorfietsen met een maximale cilinderinhoud van 125 cc, een maximumvermogen van 11 kW/15 pk en een vermogen/gewichtsverhouding van maximum 0,1 kW/kg.
   
 • Rijbewijs A2

  Het rijbewijs A2 is geldig vanaf 20 jaar voor motorfietsen met eenmaximumvermogen van 35 kW/47 pk en een vermogen/gewichtsverhouding van maximum 0,2 kW/kg. De motorfiets mag niet afgeleid zijn van een voertuig met meer dan het dubbele vermogen.
   
 • Rijbewijs A

  Het rijbewijs A is geldig vanaf 24 jaar voor motorfietsen met een vermogen van meer dan 35 kW/47 pk. Deze leeftijd wordt teruggebracht tot 22 jaar als je tenminste 2 jaar een rijbewijs A2 hebt.

Opleiding en examens:

 • Theorie:

Voor elk type rijbewijs start je met een basisopleiding waarbij je moet slagen voor een theoretisch examen. Vanaf 17 jaar en 9 maanden kan je een theoretisch examen afleggen. Als je daarin slaagt, blijft het examen 3 jaar geldig en kan je deelnemen aan de praktische examens die volgen op de opleiding in de rijschool. Als je al één van de rijbewijzen uit categorie A haalde, hoef je het theoretisch examen niet meer af te leggen wanneer je verandert van categorie.
Om je voor te bereiden op het examen kan je naar de rijschool gaan of de leerstof zelf instuderen.


Het theoretisch examen is specifiek op motorrijders gericht en bestaat uit examenvragen die de werkelijkheid zo dicht mogelijk benaderen. Het examen bestaat uit 50 vragen waarvan je er minstens 41 goed moet hebben om te slagen. Als je niet voor het examen slaagt, kan je herkansen.

VAB-rijschool motor
 

 • Praktijk:

De praktische opleiding bestaat uit minstens 9 uren les in een rijschool waarvan de helft op de openbare weg gereden wordt. Je ontvangt van de rijschool een «opleidingscontract» met informatie over de objectieven en de permanente evaluatie.

Twee opleidingsmogelijkheden:
 

 1. 1. Na 9 uren les kan je een praktisch examen afleggen op het privaatterrein van het examencentrum. Het examen op het privaatterrein bestaat uit manoeuvres die vanaf 1 mei 2013 werden aangepast om beter aan te sluiten bij de reële situaties waarmee motorrijders te maken krijgen. Als je slaagt, kan je een voorlopig rijbewijs halen op het gemeentehuis. Daarmee kan je zelfstandig met je motorfiets verder oefenen. Dit voorlopig rijbewijs blijft 1 jaar geldig. Je kan ten vroegste na één maand het praktisch examen op de openbare weg afleggen in het examencentrum.
   
 2. Je kan ook minimum 3 lesuren extra nemen in de rijschool – in totaal dus minstens 12 uren les – en meteen het praktisch examen op de openbare weg af te leggen.

   

De stappen van rijbewijs A1 naar A2 (-24 jarigen) en A2 naar A = geleidelijke weg.

Als je een rijbewijs A1 haalde kan je twee jaar later overstappen naar een rijbewijs A2 op voorwaarde dat je minstens 20 jaar bent en een opleiding van minstens 4 uur volgde in een rijschool om u op het juiste niveau te brengen. Bovendien moet je ook slagen in een praktisch examen.

Als je een rijbewijs A2 haalde kan je twee jaar later een rijbewijs A behalen, op voorwaarde dat je minstens 22 jaar bent, opnieuw 4 uren opleiding volgde in een rijschool en slaagde in een praktisch examen.


Wanneer je alleen een rijbewijs A1 haalde, moet je opnieuw een basisopleiding van minstens 9 uur volgen bij de rijschool om te mogen deelnemen aan het praktisch examen voor het rijbewijs A.

VAB-Rijschool motor

 

Opmerkingen:

 • Als je de eerste keer niet slaagt voor één van de praktische proeven, kan je het een tweede keer proberen. Na die herkansing ben je verplicht om 2 uren rijles te nemen in een rijschool.
   
 • Het examen op het privaatterrein en het gecombineerde examen manoeuvres/openbare weg worden altijd met een voertuig van de rijschool afgelegd. Wanneer je met een voorlopig rijbewijs op een eigen motorfiets oefent, kan je daarmee het examen op de openbare weg afleggen.
   
 • Als je de praktische proeven aflegt met een scooter of een motor met automatische transmissie, krijg je een code 78 op je rijbewijs en mag je niet met gewone versnellingen rijden.
   

Kawasaki sponsort je rijopleiding. Meer weten?