Volg VAB op:
Home | Webwinkel | Online aansluiten | Werken bij VAB | Contact | Mijn VAB | NLFRENDE
VAB-Rijschool

Rijbewijs BE

Als je wilt weten of je een rijbewijs BE nodig hebt, dan vind je deze informatie in onderstaande tekening:

Categorie B (vanaf 18 jaar) :

VAB-Rijschool BE

Categorie B + code 96 (vanaf 18 jaar):

VAB-Rijschool code 96

Categorie BE (vanaf 18 jaar):

 VAB-Rijschool BE

Wie zijn rijbewijs B+E behaald heeft VOOR 1 mei 2013 heeft géén beperking tot 3.500 kg  inzake de MTM van de aanhanger. Dit in het kader van verworven rechten. Slechts wie NA 1 mei 2013 het rijbewijs B+E behaald heeft, dient voor een combinatie van een trekkend voertuig categorie B, en een aanhangwagen met een MTM van méér dan 3.500 kg een rijbewijs C1+E te bezitten.

Wat betreft de inschrijving van de aanhangwagen, dien je voor een aanhangwagen met een M.T.M. (maximum toegelaten massa) van maximaal 750kg enkel een reproductie van de nummerplaat van het trekkende voertuig achteraan te bevestigen. Voor de inschrijving van een aanhangwagen met een M.T.M. van meer dan 750 kg, dien je een eigen nummerplaat aan te vragen.


Hoe kan ik dit rijbewijs behalen?

1. Via de rijschool
De snelste en meest doeltreffende weg bestaat er in dit te doen via de rijschool. Hiervoor dien je een opleiding te volgen van 8 uur, waarna de rijschool met jou naar het examen kan gaan. Het examen BE en B + code 96 zijn identiek, vandaar dat wij enkel rijbewijs BE aanbieden.

2. Vrije begeleiding
Te volgen stappen:

 1. Invullen van een "Aanvraag om een voorlopig rijbewijs"  en dit bezorgen aan het gemeentebestuur. Je dient steeds in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs voor het besturen van een voertuig categorie B. Met deze aanvraag kan je een voorlopig rijbewijs krijgen.

  Opgepast: De aanvraag om een voorlopig rijbewijs is geen toelating om te rijden. U moet houder en drager zijn van een voorlopig rijbewijs.
   
 2. Het trekkend voertuig moet behoren tot de categorie B.
   
 3. Je moet vergezeld worden door een begeleider, die vermeld staat op je voorlopig rijbewijs. Er mogen twee begeleiders voorzien worden. 
   
 4. Je mag buiten één van je begeleiders slechts één enkele passagier vervoeren, m.a.w. maximum 2 personen, ofwel 1 begeleider + 1 passagier ofwel 2 begeleiders.
   
 5. Je kan je praktijkexamen afleggen in het examencentrum van jouw keuze.

3. Bijzonderheden
Je mag niet rijden in het buitenland onder dekking van een voorlopig rijbewijs.

Hou er rekening mee dat de geldigheid van je voorlopig rijbewijs beperkt is tot 12 maanden.
Het kan in geen enkel geval verlengd worden.

Je kan slechts een nieuw voorlopig rijbewijs voor dezelfde categorie van voertuigen bekomen na verloop van 3 jaar.