Winterbanden en zomerbanden: waarom kiezen voor een wissel?

Tijdig je zomerbanden of winterbanden vervangen zorgt voor een veiligere en comfortabelere rijervaring.

Over winterbanden

Winterbanden presteren beter bij temperaturen onder 7°C. Ze hebben een hoog silicagehalte, waardoor de rubbersamenstelling ook bij koude temperaturen zacht en soepel blijft. Ook hebben ze wijde profielblokken en bijkomende groeven in het loopvlak, die de band extra grip geven en opgehoopte sneeuw afvoeren. Zo kunt u makkelijker starten, stoppen en draaien dan met zomer- of vierseizoensbanden. Sommige winterbanden hebben spikes voor nog meer grip. In bepaalde Europese landen zijn winterbanden verplicht.

Wanneer winterbanden wisselen?

Op het einde van de herfst, wanneer de temperatuur regelmatig onder 7°C daalt. Dit is doorgaans rond de invoering van het winteruur.

Over zomerbanden

Deze banden zijn ontwikkeld voor optimale prestaties bij temperaturen boven 7°C. Ze hebben een rubbersamenstelling die specifiek is afgestemd op goede grip en wendbaarheid bij zachte temperaturen, zowel op een droog als nat wegdek. Ze presteren minder goed bij winterweer.

Wanneer wissel je ze best?

In het begin van de lente, wanneer de temperaturen regelmatig boven 10°C stijgen. Dit is doorgaans rond de invoering van het zomeruur.

Over vierseizoensbanden

Deze banden zijn een compromis tussen de prestaties van zowel zomerbanden als winterbanden. Het rubbermengsel zorgt ervoor dat de band zijn eigenschappen behoudt, zowel bij koud als bij warm weer. Deze banden zijn een geschikte oplossing voor regio’s met een gematigd winterklimaat (lichte sneeuwval en temperaturen die zelden onder het vriespunt zakken). Ze mogen soms ook gebruikt worden in regio’s waar winterbanden verplicht zijn, vaak op voorwaarde dat er een sneeuwvlokje op de banden staat.

Veiliger en geruster met de juiste band in het juiste seizoen

In de winter heb je zes keer meer kans op een ongeval dan in de zomer. Daarom is het zo belangrijk dat je steeds met de juiste banden op weg gaat. Zelfs bij een heel matige snelheid zal de remafstand op een glad besneeuwd wegdek met zomerbanden dubbel zo lang zijn dan met winterbanden. Met vierseizoensbanden is die remafstand korter dan met zomerbanden, maar toch nog de helft langer dan met winterbanden. 

wanneer winterbanden

Kies voor winterbanden met bijpassende velgen

De aankoop van banden met velgen is duurder, maar je verdient deze meerkost makkelijk terug in vier winters. Ze bieden namelijk heel wat voordelen :

 

Winterbanden verplicht in Europa? Waar zijn ze verplicht en waar niet?

In sommige landen ben je algemeen verplicht om met winterbanden te rijden tijdens het winterseizoen.

In andere landen alleen in winterse omstandigheden, wat gecommuniceerd wordt via deze borden :

winterbanden verplicht

Winterbanden verplicht in België?
Waar en wanneer zijn winterbanden verplicht in Europa?


winterbanden

Land Wetgeving Periode Bijkomende informatie
België Winterbanden zijn niet verplicht.
Bulgarije Winterbanden aanbevolen. Men dient sneeuwkettingen bij te hebben. 1 nov tot 31 maart
Denemarken Winter- of 4 seizoensbanden zijn aanbevolen.
Duitsland Winterbanden verplicht in winterse omstandigheden, geen vaste data opgenomen in de wet. Winterbanden dienen steeds voorzien te zijn van het “alpinesymbool” (bergtop met sneeuwvlokje in).
Frankrijk Niet verplicht. In bepaalde gebieden wel vereist en sneeuwkettingen toegestaan wanneer nodig. Gebruik van sneeuwkettingen wordt steeds aangeduid door verkeersbord. Sneeuwkettingen mogen nooit op de autosnelweg gebruikt worden. Winterbanden dienen steeds 3.5 mm profieldiepte te hebben.
Italië Winterbanden zijn aanbevolen en in bepaalde gebieden verplicht. 15 okt. tot 15 april In Val d’Aosta dienen voertuigen uitgerust met winterbanden of dienen sneeuwkettingen bij te hebben.
Luxemburg Winterbanden niet verplicht, maar banden dienen aangepast aan de omstandigheden.
Oostenrijk Winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Ook sneeuwkettingen dient men bij te hebben 1 nov tot 15 april Minimale profieldiepte dient 4 mm te zijn en de banden moeten voorzien zijn van de vermelding M+S Op sommige plaatsen zijn sneeuwkettingen verplicht.
Zwitserland Winterbanden niet algemeen verplicht, maar banden dienen wel aangepast aan winterse omstandigheden. Indien de wagen niet is uitgerust om op besneeuwde wegen te rijden en hierdoor het verkeer hindert kan er een boete volgen. Let op verkeersborden waarop aangegeven staat waar winterbanden of sneeuwkettingen verplicht zijn.

Zijn sneeuwkettingen verplicht?

Dan wordt dit aangegeven met een speciaal daarvoor bestemd verkeersbord. In diverse landen is het verplicht om met sneeuwkettingen te rijden.

winterbanden verplicht  


Rij je in deze landen zonder winterbanden in periodes dat ze verplicht zijn en ben je betrokken bij een ongeval? Dan word je verantwoordelijk gesteld. Dat geldt ook wanneer je andere bestuurders hindert door je zomerbanden.

Maak een afspraak bij VAB-Banden

Contacteer ons op info@vabbanden.be of bel naar 03 489 11 90 voor een afspraak.

Onze centrale is gesloten op zon- en feestdagen.

Lier - Lubaco

Liersesteenweg 174
2520 Ranst - 034891190

Ma–Vr
09u00 – 12u00
13u00  18u00

Za
09u00 – 13u00

 

Of contacteer één van onze partner-centrales van Banden-Peeters

Contacteer onze partner-centrales via onderstaande gegevens voor een afspraak.

Dilbeek

Ninoofse steenweg 633 - 1700 Dilbeek
025690156
dilbeek@bandenpeeters.be

Overijse

Brusselsesteenweg 345 - 3090 Overijse
026579358
overijse@bandenpeeters.be

De Pinte (Gent)

Grote steenweg 11/A - 9840 De Pinte
092201501
depinte@bandenpeeters.be