Home Info en Tips Banden vervangen

Tijdig je banden vervangen.

Alleen met banden in goede staat kan je veilig de weg op.

Banden vervangen

Zijn ze versleten? Vervang ze dan op tijd. Zo loop je geen onnodige risico’s. Kies altijd banden die gelijkwaardig zijn aan de banden die oorspronkelijk op je wagen gemonteerd zijn.

Wanneer moet je één band vervangen?

Als één band onherstelbaar is beschadigd en de andere band op dezelfde as nog in heel goede staat is, moet je zeker de beschadigde band vervangen. Banden op dezelfde as moeten van hetzelfde type zijn: hetzelfde merk, profiel, dezelfde maten en dezelfde laad- en snelheidsindex.

Belangrijk is dat het slijtageverschil met de andere band op dezelfde as niet meer dan 5 mm bedraagt. Voor een ideale wegligging raden we aan om beide banden op dezelfde as te vervangen van zodra het slijtageverschil 3 mm is.

Wanneer moet je twee banden vervangen?

Als je twee banden tegelijk vervangt moeten ze beide van hetzelfde type zijn. Ook moeten ze altijd achteraan gemonteerd worden. Omdat je via het sturen de vooras controleert, heb je meer invloed op de voorste banden in geval van gripverlies. En dat bij zowel bij voorwielaandrijving als achterwielaandrijving.

Als je enkel versleten voorbanden vervangt, moeten ze dus identiek zijn aan elkaar, maar ze mogen wel verschillen van het type banden op de achteras. Ook worden ze steeds achteraan gemonteerd. De achterste banden komen dan vooraan te zitten. 

Wanneer moet je vier banden vervangen?

Als alle vier de banden even sterk beschadigd of afgesleten zijn, moeten ze alle vier tegelijk vervangen worden. Je kiest dan best meteen vier identieke banden ter vervanging.

Onze merken