Home Info en Tips Bandenmaat

Hoe lees je de bandenmaat?

Op de zijkant van een band vind je telkens de afmetingen terug. De bandenmaat bevat een aantal opeenvolgende codes: breedte, hoogte, diameter, draagvermogen en maximumsnelheid.

Voorbeeld van een bandenmaat:

bandenmaat

195: breedte van de band in millimeters
65:
procentuele verhouding tussen de breedte en de hoogte van de band
R:
radiaal (opbouw van de band)
15:
de diameter van de velg in inches
91
: code voor het draagvermogen van autobanden (‘loadindex’)
H:
code voor de maximumsnelheid (‘snelheidsindex’)

Breedte/hoogte verhouding van een bandenmaat

Dit percentage beschrijft de verhouding tussen bandbreedte en bandhoogte. Zo betekent een waarde van 55 dat de hoogte van de flank van de autoband 55% van de breedte bedraagt. In het voorbeeld is de hoogte dus 55% van 205 mm, wat gelijk is aan 113 mm. Hogere banden hebben doorgaans meer comfort. Er is immers meer demping door de lucht in de band.

Draagvermogen van een bandenmaat

De code voor het draagvermogen op autobanden (‘loadindex’) beschrijft het maximaal toegestane gewicht dat de band mag dragen. Wij adviseren het draagvermogen aan te houden dat wordt aangegeven door de fabrikant van uw auto.Snelheidsindex van een bandenmaat

De code voor de maximumsnelheid (‘snelheidsindex’) beschrijft de maximaal toegestane snelheid die met deze banden mag worden gereden. Winterbanden met een lagere snelheidsindex mag je op je wagen monteren (op voorwaarde je een sticker aanbrengt met de maximum toegelaten snelheid van de winterband), andere banden niet. Banden met een hogere snelheidsindex mag je altijd monteren.

Onze merken