Bestelwagens, 4 x 4 voertuigen, motoren, ... allen vragen een specifiek type band.
Met run-flat-banden kan je bij een lekke band of verlies aan bandenspanning blijven doorrijden, bijvoorbeeld tot aan een garage of een veilige plaats waar de band kan gewisseld worden. Je moet in dat geval wel je snelheid aanpassen naar maximum 80 km en mag er niet verder dan 80 km mee rijden.
De zelfsteunende run-flat-band is de bekendste. Dit type band heeft versterkte zijwanden die de belasting van het voertuig kunnen blijven dragen bij spanningsverlies. De versterkte zijwand zorgt ervoor dat de flank niet geplet geraakt tussen velg en wegdek. Dat kan wel gebeuren bij een standaardband, met mogelijk een ontploffende band of een band die van de velg glijdt.
Een auto die uitgerust is met zelfdragende banden, werd bij zijn ontwerp op bepaalde punten aangepast (chassis, vering, velgen). Hij is ook uitgerust met een spanningsbewakingssysteem om de bestuurder te waarschuwen in geval van een abnormale spanningsdaling. Run-flat-banden mogen alleen worden gemonteerd op velgen en voertuigen waarvoor de autoconstructeur de montage van zelfdragende banden heeft gehomologeerd. Een lekke run-flat-band kan één keer worden hersteld, onder dezelfde voorwaarden als standaardbanden.
Bestelwagens worden relatief zwaarder belast dan personenwagens. Daarom hebben ze banden met een hoger draagvermogen nodig. De zogenaamde RF (reinforce) banden worden veelal gebruikt op de Combo’s, Couriers en Caddy’s.
Banden voor bedrijfswagens moeten voldoen aan regelgeving R54 van de UNECE (United Nations Economic Commission for Europe) die voorschrijft dat de loadindex en de snelheidsindex op de band moeten aangegeven worden. In sommige gevallen kan een extra markering vereist zijn voor een hogere snelheidsindex in combinatie met een lagere loadindex. Daarom staat op sommige bandenafmetingen een dubbele markering van de loadindex en het snelheidssymbool. Hieronder een voorbeeld :
Bestelwagenbanden vragen ook om een wat hogere bandenspanning. Dit controleer je best regelmatig. En ook het uitlijnen is belangrijk. Door het hogere draagvermogen staan de wielen anders onder de wagen dan wanneer de wagen leeg is. De uitlijning gebeurt daarom best als de wagen geladen is.
Terreinwagens en in mindere mate ook SUV’s zijn berekend op gebruik buiten de gebaande wegen. Daarom vragen ze om banden die zijn aangepast aan hun rij-omstandigheden.
SUV-banden zijn de beste keuze voor wagens die vooral op verharde wegen rijden. Deze banden zijn vergelijkbaar met banden voor personenwagens, maar door hun specifieke profiel bieden ze ook voldoende grip op onverhard terrein zoals bijvoorbeeld zand- en modderwegen, en grasland.
Terreinbanden met hun dieper profiel en vele lamellen zijn geschikt voor extreme off-road-situaties zoals modderige hellingen en los zand. Veel 4x4-banden hebben een speciale velgbeschermrand om beschadigingen aan het wiel te voorkomen. Er bestaan off road-banden voor alle soorten terreinen, van zand en modder tot onherbergzaam terrein met stenen en oneffenheden. Ook zijn er 4x4-banden die uitsluitend zijn bedoeld voor off road-gebruik en 4x4-banden waarmee ook op verharde wegen kan worden gereden. Je VAB-bandenspecialist helpt je graag met je keuze.