Home Info en Tips Welke band in welk seizoen

Winterbanden en zomerbanden: waarom kiezen voor een wissel?

Winterbanden of zomerbanden? Dat hangt af van het seizoen. Ze hebben beide specifieke eigenschappen om beter te presteren in bepaalde weersomstandigheden.

wanneer winterbanden

Tijdig je zomerbanden of winterbanden vervangen zorgt voor een veiligere en comfortabelere rijervaring.

Over winterbanden

Winterbanden presteren beter bij temperaturen onder 7°C. Ze hebben een hoog silicagehalte, waardoor de rubbersamenstelling ook bij koude temperaturen zacht en soepel blijft. Ook hebben ze wijde profielblokken en bijkomende groeven in het loopvlak, die de band extra grip geven en opgehoopte sneeuw afvoeren. Zo kunt u makkelijker starten, stoppen en draaien dan met zomer- of vierseizoensbanden. Sommige winterbanden hebben spikes voor nog meer grip. In bepaalde Europese landen zijn winterbanden verplicht.

Wanneer winterbanden wisselen?

Op het einde van de herfst, wanneer de temperatuur regelmatig onder 7°C daalt. Dit is doorgaans rond de invoering van het winteruur.

Wil jij je banden wisselen bij een VAB-bandencentrale? Maak dan vandaag nog een afspraak.

Over zomerbanden

Deze banden zijn ontwikkeld voor optimale prestaties bij temperaturen boven 7°C. Ze hebben een rubbersamenstelling die specifiek is afgestemd op goede grip en wendbaarheid bij zachte temperaturen, zowel op een droog als nat wegdek. Ze presteren minder goed bij winterweer.

Wanneer wissel je ze best?

In het begin van de lente, wanneer de temperaturen regelmatig boven 10°C stijgen. Dit is doorgaans rond de invoering van het zomeruur.

Over vierseizoensbanden

Deze banden zijn een compromis tussen de prestaties van zowel zomerbanden als winterbanden. Het rubbermengsel zorgt ervoor dat de band zijn eigenschappen behoudt, zowel bij koud als bij warm weer. Deze banden zijn een geschikte oplossing voor regio’s met een gematigd winterklimaat (lichte sneeuwval en temperaturen die zelden onder het vriespunt zakken). Ze mogen soms ook gebruikt worden in regio’s waar winterbanden verplicht zijn, vaak op voorwaarde dat er een sneeuwvlokje op de banden staat.

Veiliger en geruster met de juiste band in het juiste seizoen

In de winter heb je zes keer meer kans op een ongeval dan in de zomer. Daarom is het zo belangrijk dat je steeds met de juiste banden op weg gaat. Zelfs bij een heel matige snelheid zal de remafstand op een glad besneeuwd wegdek met zomerbanden dubbel zo lang zijn dan met winterbanden. Met vierseizoensbanden is die remafstand korter dan met zomerbanden, maar toch nog de helft langer dan met winterbanden. 

wanneer winterbanden

Kies voor winterbanden met bijpassende velgen

De aankoop van banden met velgen is duurder, maar je verdient deze meerkost makkelijk terug in vier winters. Ze bieden namelijk heel wat voordelen :

  • Bijpassende velgen zijn gewoonlijk in staal, wat goedkoper is dan de lichtmetalen velgen die vaak voor zomerbanden worden gekozen.
  • Stalen velgen zijn beter bestand tegen pekel, het mengsel van sneeuw, water en strooizout. Ze hebben een beperkt aantal spaken die makkelijk gereinigd kunnen worden.
  • Stalen velgen zijn doorgaans ook smaller en daardoor geschikter voor de montage van sneeuwkettingen (die lichtmetalen velgen sneller beschadigen).
  • Meestal is het mogelijk om velgen met een kleinere diameter te monteren waarop banden met een kleinere bandenmaat passen (en doorgaans goedkoper zijn dan velgen in een grotere bandenmaat).
  • Het monteren van winterbanden met velg gaat sneller dan wanneer de banden op een permanente set velgen moeten gemonteerd worden en uitlijning is niet telkens opnieuw nodig.
  • Ze kunnen na de winter makkelijk op elkaar gestapeld worden.

 

Maak een afspraak voor jouw bandenwissel bij je dichtstbijzijnde bandencentrale.

Onze merken