Home Info en Tips Wetgeving winterbanden

Winterbanden verplicht in Europa? Waar zijn ze verplicht en waar niet?

In sommige landen ben je algemeen verplicht om met winterbanden te rijden tijdens het winterseizoen.

In andere landen alleen in winterse omstandigheden, wat gecommuniceerd wordt via deze borden :

winterbanden verplicht

Winterbanden verplicht in België?

  • M+S gemarkeerde banden, met gelijke of hogere snelheidsindex worden het hele jaar door aanvaard.
  • M+S gemarkeerde banden met een lagere snelheidsindex worden van 1 oktober tot 30 april aanvaard (mits zichtbare sticker).
  • Banden gemarkeerd met een Alpin Symbool, met een lagere snelheidsindex, worden het hele jaar door aanvaard (mits zichtbare sticker).
 


Waar en wanneer zijn winterbanden verplicht in Europa?


winterbanden

Land Wetgeving Periode Bijkomende informatie
België Winterbanden zijn niet verplicht.
Bulgarije Winterbanden aanbevolen. Men dient sneeuwkettingen bij te hebben. 1 nov tot 31 maart
Denemarken Winter- of 4 seizoensbanden zijn aanbevolen.
Duitsland Winterbanden verplicht in winterse omstandigheden, geen vaste data opgenomen in de wet. Winterbanden dienen steeds voorzien te zijn van het “alpinesymbool” (bergtop met sneeuwvlokje in).
Frankrijk Niet verplicht. In bepaalde gebieden wel vereist en sneeuwkettingen toegestaan wanneer nodig. Gebruik van sneeuwkettingen wordt steeds aangeduid door verkeersbord. Sneeuwkettingen mogen nooit op de autosnelweg gebruikt worden. Winterbanden dienen steeds 3.5 mm profieldiepte te hebben.
Italië Winterbanden zijn aanbevolen en in bepaalde gebieden verplicht. 15 okt. tot 15 april In Val d’Aosta dienen voertuigen uitgerust met winterbanden of dienen sneeuwkettingen bij te hebben.
Luxemburg Winterbanden niet verplicht, maar banden dienen aangepast aan de omstandigheden.
Oostenrijk Winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Ook sneeuwkettingen dient men bij te hebben 1 nov tot 15 april Minimale profieldiepte dient 4 mm te zijn en de banden moeten voorzien zijn van de vermelding M+S Op sommige plaatsen zijn sneeuwkettingen verplicht.
Zwitserland Winterbanden niet algemeen verplicht, maar banden dienen wel aangepast aan winterse omstandigheden. Indien de wagen niet is uitgerust om op besneeuwde wegen te rijden en hierdoor het verkeer hindert kan er een boete volgen. Let op verkeersborden waarop aangegeven staat waar winterbanden of sneeuwkettingen verplicht zijn.

Zijn sneeuwkettingen verplicht?

Dan wordt dit aangegeven met een speciaal daarvoor bestemd verkeersbord. In diverse landen is het verplicht om met sneeuwkettingen te rijden.

winterbanden verplicht  


Rij je in deze landen zonder winterbanden in periodes dat ze verplicht zijn en ben je betrokken bij een ongeval? Dan word je verantwoordelijk gesteld. Dat geldt ook wanneer je andere bestuurders hindert door je zomerbanden.


Onze merken