Home Privacyverklaring en cookiebeleid

Privacyverklaring

Principe

Bescherming van de privacy van een individu is een fundamenteel recht. Om je als klant onze diensten en producten te kunnen leveren, moeten we noodgedwongen beschikken over enkele persoonsgegevens. VAB BANDEN streeft ernaar persoonsgegevens op een wettelijke, eerlijke en transparante manier te verwerken. Deze privacyverklaring is bedoeld om je inzicht te verschaffen in de manier waarop VAB BANDEN persoonsgegevens verwerkt.

Wat zijn persoonsgegevens?

Een persoonsgegeven is iedere vorm van informatie over een geidentificeerd of identificeerbaar natuurlijk persoon. Voorbeelden van persoonsgegevens zijn de naam van een persoon, een foto, een video-opname, een telefoonnummer, een code, een wachtwoord, een bankrekeningnummer, een verslag van een gesprek, een link met een bedrijf of andere personen, een e-mailadres, een audio-opname, een chat-gesprek, sociale media berichten, schriftelijke correspondentie, internet-gerelateerde surf-informatie, enz. Deze gegevens worden verzameld op meerdere manieren:

  • Gegevens worden door klanten zelf overhandigd aan VAB BANDEN,
  • VAB BANDEN wijst gegevens toe aan klanten voor het gebruik van VAB BANDEN producten en/of diensten,
  • VAB BANDEN verzamelt gegevens van klanten door het gebruik van VAB BANDEN producten en/of diensten,
  • VAB BANDEN ontvangt gegevens van klanten via derden, onder voorwaarde dat deze derden de betreffende gegevens conform de Europese en Belgische regelgeving op een juiste wijze hebben verworven en verwerkt.

De verzamelde gegevens kunnen met elkaar gecombineerd worden.

 

Verwerken van persoonsgegevens

VAB BANDEN bedoelt met verwerking: het verzamelen, vastleggen, ordenen, bewaren, actualiseren, wijzigen, opvragen, raadplegen, gebruiken, verspreiden, ter beschikking stellen, samenbrengen, combineren, archiveren, wissen en vernietigen van persoonsgegevens. VAB BANDEN verwerkt enkel persoonsgegevens op basis van:

  • een contractuele overeenkomst, of,
  • na toestemming van de betreffende persoon, of,
  • een gerechtvaardigd belang, of,
  • een wettelijke verplichting.

VAB BANDEN kan besluiten om gegevens binnen de eigen organisatie te verwerken, of de verwerking geheel of gedeeltelijk te delegeren aan een externe organisatie. In dat geval worden persoonsgegevens onder verantwoordelijkheid van VAB BANDEN doorgegeven aan deze partijen voor verwerking. De doorgifte gebeurt enkel voor dezelfde verwerkingsdoelen als bij VAB BANDEN zelf. VAB BANDEN ziet erop toe dat deze partijen de gegevens op eenzelfde manier als VAB BANDEN vertrouwelijk en veilig beheert en verwerkt. VAB BANDEN dwingt dit contractueel af, kan hier op toezien, en kan deze partijen auditeren of laten auditeren.

VAB BANDEN kan daarnaast als verantwoordelijke voor de verwerking beroep doen op andere partijen die zelf verantwoordelijke zijn voor de verwerking. Zo zal VAB BANDEN vanaf 1 januari 2020 bepaalde diensten aanbieden vanuit een andere onderneming: VAB BANDEN vzw. Om dat mogelijk te maken, wisselt VAB BANDEN NV klantengegevens uit met die onderneming. Meer informatie over hoe VAB BANDEN vzw omgaat met de verwerking van persoonsgegevens, kan je lezen in hun privacyverklaring.

 

Doeleinde van die verwerking

VAB BANDEN verwerkt de persoonsgegevens voor bepaalde doeleinden. VAB BANDEN verwerkt enkel de gegevens die vereist zijn om deze verwerkingsdoelen te realiseren. VAB BANDEN verwerkt geen gegevens die niet bijdragen aan een vooraf bepaald doel. De enige uitzondering hierop betreffen wettelijke verplichtingen. De verwerkingsdoelen worden gedocumenteerd in het "VAB BANDEN - Register van de verwerkingsactiviteiten". Dit register documenteert de verwerkingsactiviteiten die onder verantwoordelijkheid van VAB BANDEN plaats vinden:

  • een beschrijving van de verwerkingsdoelen en hun wettelijk basis,
  • een beschrijving van de categorieen van persoonsgegevens, betrokkenen en ontvangers,
  • indien mogelijk, de beoogde termijn waarbinnen de verschillende categorieen van gegevens worden gewist, en,
  • indien mogelijk, een algemene beschrijving van de technische en organisatorische beveiligingsmaatregelen.

Dit register staat steeds ter beschikking van de toezichthoudende gegevensbeschermingsautoriteit.

 

Doorgeven van persoonsgegevens

Een gegevensontvanger is een derde partij waaraan VAB BANDEN gegevens verstrekt zonder een delegatie voor verdere verwerking. Derde partijen zijn natuurlijke of rechtspersonen, overheidsinstanties, een dienst of een ander orgaan, die niet betrokken zijn bij de verwerking van de betreffende gegevens. VAB BANDEN verkoopt of geeft geen persoonsgegevens door aan derde partijen, tenzij de persoon hiervoor toestemming geeft. VAB BANDEN geeft enkel persoonsgegevens door zonder toestemming van de betrokkene indien de wetgeving VAB BANDEN hiertoe verplicht. Eventuele doorgaven van persoonsgegevens worden gedocumenteerd in het "VAB BANDEN Register van de verwerkingsactiviteiten".

 

Bewaartermijn van de persoonsgegevens

VAB BANDEN bewaart de persoonsgegeven niet langer dan strikt noodzakelijk voor de verwezenlijking van het doel. Sommige gegevens moeten worden bewaard voor een termijn bij wet opgelegd (vb. boekhoudkundige stukken). De bewaartermijnen worden gedocumenteerd in het VAB BANDEN Register van de verwerkingsactiviteiten.

 

Rechten van de klant

Elke persoon waarvan VAB BANDEN gegevens verwerkt (dit is de betrokkene) beschikt vanuit de wetgeving over verschillende rechten:

  • Recht op informatie: VAB BANDEN moet in alle transparantie informatie verstrekken aan de betrokkene over hoe en welke persoonsgegevens VAB BANDEN verwerkt.
  • Recht van inzage: De betrokkene heeft het recht om te weten of zijn/haar persoonsgegevens worden verwerkt of niet; VAB BANDEN moet op verzoek gratis een kopie verstrekken van de verwerkte persoonsgegevens. Ook voor de data van VAB BANDEN bij derde partijen moet het noodzakelijke gebeuren om deze data via VAB BANDEN aan de betrokkene aan te leveren.
  • Recht op correctie: VAB BANDEN moet de persoonsgegevens corrigeren wanneer deze onjuist of onvolledig zijn en moet eventuele derde partijen informeren als VAB BANDEN hen gecorrigeerde gegevens heeft bezorgd. Tevens moet VAB BANDEN de betrokkene meedelen aan welke derden de gecorrigeerde gegevens werden bezorgd en nazien indien de correctie werd doorgevoerd.
  • Recht op gegevenswissing: De betrokkene kan VAB BANDEN vragen om te worden vergeten en te worden verwijderd uit de bestanden van VAB BANDEN (inclusief bestanden van derde partijen indien deze data voor VAB BANDEN verwerken), hierbij rekening houdende met wettelijke of contractuele uitzonderingen.
  • Recht op beperking van de verwerking: Wanneer de betrokkene een bezwaar, recht van verwijdering of correctie aanvraagt, kan ook het recht van beperking aangevraagd worden.
  • Recht op overdraagbaarheid van gegevens: De betrokkene heeft het recht om de persoonsgegevens die hij/zij heeft verstrekt te laten overdragen naar een andere verwerker.
  • Recht van bezwaar: De betrokkene kan zich verzetten tegen direct marketing, verwerking o.b.v. gerechtvaardigde gronden, en, verwerking voor wetenschappelijk of historisch onderzoek. Alle betrokkenen hebben het recht om niet te worden onderworpen aan een volledig geautomatiseerde besluitvorming (bv. profiling).

Deze rechten kunnen op 2 manieren uitgeoefend worden:

  • via e-mail ter attentie van privacy@vab.be, of,
  • via een schriftelijke aanvraag ter attentie van VAB BANDEN, Risicobeheer - Gegevensbescherming, Pastoor Coplaan 100, B-2070 Zwijndrecht

 

Identificatie

Om een of meerdere rechten schriftelijk of via e-mail uit te oefenen, en om elke ongeoorloofde openbaarmaking van persoonsgegevens te voorkomen, moet de aanvrager een bewijs van identiteit verschaffen. Bij voorkeur is dit de voorkant van de identiteitskaart. VAB BANDEN beantwoordt de aanvraag binnen een termijn van maximum 7 dagen, na ontvangst van de schriftelijke aanvraag of e-mail. De regelgeving voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer vindt u terug in de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Deze wetgeving bepaalt de plichten van VAB BANDEN voor de verwerking van persoonsgegevens. Meer informatie over deze regelgeving kan bekomen worden op de website van de Gegevensbeschermingsautoriteit. De klanten die misnoegd zijn omdat VAB BANDEN niet aan hun privacy-verwachtingen voldoet, hebben steeds het recht om een klacht neer te leggen bij de Gegevensbeschermingsautoriteit via mail naar contact@apd-gba.be.

 

Opmerking

VAB BANDEN refereert soms naar derden (websites, sociale media, event-organisatoren, enz.) waarvan de voorwaarden niet onder het toepassingsgebied van deze privacy-verklaring vallen.
De klant moet in dat geval zelf initiatief nemen om zich te informeren bij deze derden over het door hen gehanteerde beleid inzake de bescherming van gegevens.

 

 

Cookiebeleid

Bij VAB BANDEN maken we op onze website(s), in onze nieuwsbrieven en in onze andere onlinediensten gebruik van cookies, scripts, logs, iframes, plugins, captchas, trackers, pixels en fingerprinting, die we hierna bundelen onder de term ‘cookies’.

In dit cookiebeleid willen we je informeren over welke cookies we gebruiken, voor welke doeleinden dit gebeurt, wat er met de verzamelde gegevens gebeurt en hoe je het gebruik ervan kan beheren. Zo kunnen we onze diensten afstemmen op jouw privacy voorkeuren. Het cookiebeleid geldt voor deze website en de onlinediensten van VAB BANDEN. We geven ook duidelijk aan wanneer we de cookies aan derde partijen doorgeven en onder welke voorwaarden. Opgelet: wanneer je via een link doorklikt naar een externe website, geldt er een ander privacy- en cookiebeleid.

VAB BANDEN is verantwoordelijk voor dit cookiebeleid. Hoe je gemakkelijk contact met ons opneemt, vind je in de sectie 'Contact opnemen'.

Omdat cookies persoonsgegevens bevatten, kan je ook de rechten uitoefenen die gelden onder de privacywetgeving. Deze vind je in de sectie 'Rechten uitoefenen'.

 

Wat zijn cookies

Cookies zijn kleine gegevens- of tekstbestanden die op je computer of mobiele apparaat worden geïnstalleerd wanneer je een website bezoekt of een onlinedienst gebruikt. Ze laten toe om je webbrowser of toestel te herkennen en houden gegevens over je surfgedrag bij. Op die manier onthouden we bijvoorbeeld hoe de website goed kan worden weergegeven op je toestel, wat je invulde op een formulier, welke pagina’s je bezocht, of je onze nieuwsbrief las en wat je sociale- mediaprofielen zijn. We gebruiken ze om onze formulieren te beschermen tegen cyberaanvallen en ook om allerhande statistieken te verzamelen over het gebruik en de gebruikers van onze website(s) en onlinediensten. Sommige cookies zijn de onze, andere zijn van derde partijen afkomstig.

De volgende technologieën vallen ook onder dit cookiebeleid:

  • Scripts: een reeks opdrachten die een taak uitvoeren op onze website, om bijvoorbeeld gegevens uit een formulier te bewaren en te bewerken op onze server. Je webbrowser kan bepaalde scripts blokkeren. Dit kan er toe leiden dat onze website niet meer werkt of slecht wordt weergegeven in je webbrowser.
  • Logs: bestanden die gebruikersinformatie bijhouden zoals je IP-adres, browsertype, internetprovider, de website die je naar onze website doorverwees, datum, tijdstip en aantal muisklikken. Deze laten ons toe om de website te beheren, je surfgedrag op te slaan, trends vast te stellen, en bijvoorbeeld onze website nuttiger te maken door te bekijken hoe gebruikers onze website vinden en welke pagina’s het meest worden gebruikt.
  • Iframes: een veld dat we gebruiken om externe inhoud op onze website weer te geven, zoals bijvoorbeeld video’s van YouTube of Vimeo.
  • Plugins: stukjes software die de functionaliteiten van de website uitbreiden en die van derde partijen afkomstig zijn. 
  • Captchas: reactietests die controleren of er een menselijke gebruiker aan jouw kant van de lijn zit, om bijvoorbeeld te voorkomen dat computerprogramma’s de formulieren op onze website misbruiken om spam te versturen.
  • Trackers: technologie die je online gedrag tussen websites bijhoudt, zoals welke websites je bezoekt, welke handelingen je stelt en welke informatie je op deze websites hebt ingegeven, zoals bijvoorbeeld je bankkaartgebruik, je zoektermen of de inhoud van je sociale- mediaprofielen, die vervolgens kunnen worden gebruikt om persoonlijkheidskenmerken af te leiden. Voorbeelden van trackers zijn bepaalde cookies, pixels en fingerprinting.
  • Pixels: kleine onzichtbare afbeeldingen die ons toelaten om bepaalde informatie te verzamelen over het gebruik van de website, zoals bijvoorbeeld het aantal gebruikers dat een bepaalde pagina bezoekt.
  • Fingerprinting: techniek die verschillende gegevens over je toestel combineert om jou als unieke gebruiker te herkennen. De digitale vingerafdruk wordt gebruikt om fraude en misbruik van de website te voorkomen, maar ook om een profiel van jou te kunnen opmaken. 

 

In de sectie 'Welke cookies gebruiken we?' beschrijven we in detail welke soorten cookies we gebruiken, voor welk doel, op basis van welke grondslag en of ze al dan niet worden doorgegeven aan derden. 

 

Welke cookies gebruiken we?

VAB BANDEN gebruikt vier soorten cookies voor zowel functionele als analytische doeleinden:

A. Noodzakelijke cookies 

Noodzakelijke cookies staan in voor basisfuncties zoals navigatie tussen pagina’s, toegang tot beveiligde onderdelen van de website(s), opslaan van formulieren en nagaan of de gebruiker een mens is en geen computer. Zonder deze cookies kan je de website niet gebruiken. Je kan ze dan ook niet weigeren. 

B. Functionele / voorkeurscookies

Deze cookies bepalen hoe de website(s) er voor jou uitziet en werkt, door bijvoorbeeld je aanmeldgegevens, je persoonlijke voorkeuren, je inschrijving op de nieuwsbrief of je deelname aan een enquête te onthouden. Zo moet je niet telkens opnieuw dezelfde keuzes maken. Ze laten ook bijvoorbeeld toe om externe video’s in een iframe te bekijken of bedienen. Deze cookies worden actief op het moment dat je van deze functionaliteiten gebruik maakt of uitdrukkelijk om een bepaalde dienst vraagt. Je kan ze dan ook niet weigeren. 

C. Analytische / performantiecookies

Analytische cookies verzamelen algemene informatie over de manier waarop bezoekers de website of onlinedienst gebruiken, zoals het aantal unieke bezoekers en welke pagina’s het meest bezocht worden. Deze cookies helpen ons het gebruik van de website in kaart brengen en verbeteren.

Op deze website maken wij hiervoor gebruik van Google Analytics. We maken je gegevens zo onherkenbaar mogelijk en delen je gegevens niet met Google.

D. Personalisatie cookies / Advertentiecookies, sociale-mediacookies en cookies van andere mediabedrijven

Advertentiecookies volgen je surfgedrag tussen verschillende websites om een gebruikersprofiel samen te stellen en gerichte advertenties te tonen die bij jouw interesses passen. Sociale- mediacookies en cookies van andere mediabedrijven worden gebruikt om de integratie met social- netwerksites zoals Facebook of Twitter of mediabedrijven zoals YouTube of twitter op onze website of onlinedienst mogelijk te maken. Deze sociaal-netwerksites gebruiken je gegevens om je o.a. gepersonaliseerde advertenties te sturen. Als je deze cookies weigert, krijg je minder gepersonaliseerde inhoud te zien.

 

Contact opnemen?

Heb je vragen, opmerkingen of klachten? Laat het ons weten. Dit kan per e-mail naar privacy@vab.be.
Onze functionaris voor gegevensbescherming (FG, ook wel Data Protection Officer of DPO) is ook langs deze weg bereikbaar.

 

Rechten uitoefenen

Omdat cookies persoonsgegevens bevatten, kan je hierop de rechten uitoefenen die gelden onder de privacywetgeving. Je hebt het recht op informatie en inzage, het recht op correctie, het recht op bezwaar, het recht om vergeten te worden en het recht om klacht neer te leggen. Beroep doen op deze rechten kan per e-mail naar privacy@vab.be

Meer informatie over de verwerking van je persoonsgegevens en over het uitoefenen van deze rechten vind je in onze privacyverklaring.

 

Hoe verwijder ik cookies?

Een aantal cookies zijn noodzakelijk om de website te laten werken of je een onlinedienst te kunnen leveren. Deze cookies kan je niet weigeren. Voor alle andere cookies vragen we je toestemming omdat ze niet strikt noodzakelijk zijn en jou als persoon kunnen identificeren. 
Via de cookie-instellingen kan je je toestemming voor de installatie van deze cookies op elk moment geven, aanpassen of intrekken.

Via de webbrowserinstellingen kan je bepalen hoe je webbrowser omspringt met cookies. Je kan ook altijd de reeds geïnstalleerde cookies van je computer of mobiele toestel verwijderen. Raadpleeg hiervoor de helpfunctie van je webbrowser of een van de volgende webpagina’s: 

 

Historiek aanpassingen

Dit cookiebeleid kan wijzigen als de omstandigheden dit vereisen, zoals bijvoorbeeld bij veranderingen aan onze diensten of de geldende wetgeving. De datum onderaan de cookiebanner geeft aan wanneer deze laatst gewijzigd werd. Als we nieuwe cookies toevoegen aan onze website(s) of onlinediensten, vragen wij hiervoor opnieuw toestemming via de cookiebanner.

Onze merken