Winnaars 2017

Over smaken valt niet te discussiëren, over kwaliteit wel. Een professionele en consumentenjury vergeleken frames, materialen en zelfs trekkracht tijdens de verkiezing “Fiets van het Jaar”, editie 2017.

BIKE OF THE YEAR

Voor het derde jaar op rij kiest een professionele jury de strafste stadfiets, racefiets en elektrische fiets. Voor het kiezen van de elektrische fiets krijgt ze hulp van een consumentenjury. Die mocht de 22 modellen proefrijden rond het Sven Nys Cycling Center in Baal, op een parcours met een aantal glooiingen. 

De testrijders kregen een aantal criteria mee waarop ze de fietsen moesten beoordelen. Hoe rijdt de fiets? Is de zithouding aangenaam? Hoe zit het met de trekkracht? En wat met de prijs-kwaliteitverhouding? VAB-wegenwachters Joeri en Yvan gaven technische uitleg bij de verschillende fietsen en stonden met sleutels in de aanslag om de zadels te verzetten. Zo kon iedereen de fietsen in een optimale positie testen.

De Winnaars 2017

Elektrische fietsen

  1. Kettler Traveller E Gold 
  2. Trek TM 500+ LR
  3. Moustache Samedi 28 Silver

De Kettler Traveller E Gold werd door de professionele en consumentenjury geprezen om zijn krachtige lineaire motor en de stijfheid van het frame. Ook op het vlak van ergonomie en zithouding behaalde hij opvallend hoge scores. Een eervolle vermelding gaat naar de Cannondale Mavaro Active 1. De professionele jury prees hem omwille van de kwalitatieve onderdelen en de hoge mate van afwerking. Het particuliere testpanel was erg gecharmeerd door het soepele rijgedrag en de frisse looks.

Stadsfietsen


  1. Koga F3 5.1 R
  2. Giant FastCity RS 1
  3. Trek X300


De Koga F3 5.1 R is een uiterst comfortabele stadsfiets met prachtig design, framebuizen met zowel ronde als scherpe lijnen en tal van sublieme accenten. Hij is voorzien van een naafdynamo en markante kettingbescherming. De Oxford Clipper 27V krijgt een eervolle vermelding door zijn sportief en hedendaags design. Met 27 versnellingen is hij geschikt voor bijna elk soort terrein. Dankzij de naafdynamo is verlichting altijd verzekerd, zowel voor- als achteraan. Een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Racefietsen


  1. Merida Scultura Disc 5000         
  2. Cannondale Super Six EVO Hi-Mod Disc Ultegra DI2
  3. Giant TCR Advanced Pro Disc


De Merida biedt voor zijn prijs een sterk pakket, te beginnen met een stabiel carbon frame dat de fietser in een comfortabele, ontspannen positie zet. Ondanks het hoge comfortniveau voelt de fiets beslist niet lui of sloom aan en met de schijfremmen sta je snel en gecontroleerd stil. De eervolle vermelding gaat naar de Trek Domane SL6 Disc. Volgens de jury de meest comfortabele fiets, dankzij enkele technologische toepassingen.