Covid-19 coronavirus: veelgestelde vragen

Door het coronavirus en bijhorende maatregelen heb je ongetwijfeld heel wat vragen over je reizen en VAB-verzekeringen. We geven antwoord op de meestgestelde vragen.

De antwoorden zijn gebaseerd op onze actuele algemene voorwaarden en op de actuele reisadviezen.


Reizen is opnieuw mogelijk... maar onder voorwaarden.

Reizen is misschien wel toegelaten, maar eigenlijk raadt Buitenlandse Zaken niet-essentiële reizen naar zo goed als alle landen af.

Per land gelden verschillende reisvoorwaarden, check deze voorwaarden zeker goed voor je boekt en voor je vertrekt. Je vindt deze voorwaarden op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ben je meer dan 48u op reis geweest in het buitenland? Dan blijft het voor elke Belg een verplichting om voor je weer in België aankomt een formulier in te vullen. Het formulier berekent op basis van jouw antwoorden of je een hoog risico loopt op corona en of je bijkomende maatregelen moet nemen. Heb je verdere vragen over dit formulier, dan kun je hier klikken.

Hieronder hebben we al enkele veelgestelde vragen opgesomd over onze producten en waarborgen. Heb je toch nog bijkomende vragen, dan kan je steeds bij onze collega’s van de klantenservice terecht.

  • Naar welke landen mag ik reizen?
  • Zijn Belgische toeristen toegelaten op mijn reisbestemming?

 Voor meer gedetailleerde informatie kun je altijd terecht bij het Belgisch ministerie van Buitenlandse Zaken.


Wanneer kun je een beroep doen op je VAB-Reisbijstand of VAB-Annulatieverzekering?

Je kunt op heel veel verschillende vlakken negatieve gevolgen ondervinden van het coronavirus en bijhorende maatregelen.

Zorg er in ieder geval voor dat je al deze maatregelen goed kent en toepast om je eigen gezondheid en die van anderen te respecteren.

Een eenvoudig overzicht geven van wat er gewaarborgd of niet gewaarborgd is, is dus zeer moeilijk. We kunnen je alvast wel enkele vuistregels meegeven om je een indicatie te geven.

  • Meer info over wat wel en niet gewaarborgd is

Hou rekening met mogelijke hinder voor onze dienstverlening

De uitzonderlijke omstandigheden van de wereldwijde coronacrisis hebben ook een invloed op onze dienstverlening. Dit zowel in binnen- als in buitenland. We doen er alles aan om klanten met pech zo goed en zo snel mogelijk verder te helpen, voor zover aan alle voorwaarden voldaan is.

Toch kan het gebeuren dat technische en/of medische bijstand vertraging oploopt, onmogelijk gemaakt of zelfs geweigerd wordt door de lokale instanties en partners.

Alvast bedankt voor je begrip. Bij vragen kun je contact opnemen met onze klantenservice.

VAB-Annulatieverzekering (incl. reisonderbreking)

VAB-Annulatieverzekering in eigen land

VAB-Reisbijstand

VAB blijft voor je klaarstaan, maar we vragen je om samen met ons de nodige veiligheidsrichtlijnen te respecteren

We staan nog steeds voor jou klaar en zullen jou maximaal ontzorgen met al onze dienstverleningen. Daarbij blijven de gezondheid en veiligheid van onze klanten en onze medewerkers onze hoogste prioriteit en volgen we voortdurend op hoe deze gegarandeerd kunnen blijven, met respect voor de regels die we opgelegd krijgen door de overheid. We hanteren in al onze diensten enkele algemene veiligheidsmaatregelen, deze vind je op deze pagina.

Maatregelen bij VAB