Alles wat je wil weten over het Duits milieuvignet

In heel wat Duitse stadscentra heb je een milieuvignet nodig om met de wagen tot in het centrum te mogen rijden. Wat is dit vignet precies? Waar is het nodig? Hoe kun je het bestellen? VAB zet de antwoorden op een rij.

Wat is het?

Om de luchtkwaliteit te verbeteren hebben heel wat Duitse steden sinds 2008 de toegang tot hun centrum verboden voor wagens die te vervuilend zijn. Bepaalde gebieden of hele centra werden daardoor milieuzones of “Umweltzones” zoals ze in Duitsland genoemd worden.  Afhankelijk van de vervuilingsgraad van je wagen krijgt je auto een bepaalde kleur toegewezen.

Er zijn 3 verschillende vignetten: groen, geel en rood. Welk vignet jouw auto krijgt, lees je onderaan dit artikel. Het begin en het einde van de milieuzones wordt aangeduid met een verkeersbord. Daarop staat ook vermeld welke kleuren het centrum binnen mogen. Wie geen vignet heeft riskeert een boete.

Hoe kan ik het kopen?

VAB biedt momenteel enkel groene vignetten aan. Tegenwoordig zijn voertuigen met een geel milieuvignet enkel toegelaten in de Duitse stad Neu-Ulm.

Wat heb ik nodig? Waar kan ik terecht? Hoe lang duurt het? Prijs?
  • Inschrijvingsbewijs en gelijkvormigheidsattest van je wagen
  • Binnen de 7 dagen zit het vignet in je brievenbus, in drukke vakantieperiodes kan het 10 dagen duren.
  • Normaal tarief: € 20,00.
  • Als VAB-lid krijg je € 5 korting en kun je het kopen voor € 15,00.

 

Koop online

 

Het Duits milieuvignet kun je ook in Duitsland kopen in de Dekra of TÜV-kantoren en in garages die de bevoegdheid hebben om een uitlaatgastest uit te voeren. Dit kan echter uitsluitend in de garages (Autohaus ) in de steden waar een vignet van toepassing is.

Belangrijk hierbij is dat je het vignet al hebt voordat je een milieuzone binnen rijdt.

Voor wie geldt het?

Hoe lang is het geldig?

Het Duits milieuvignet heeft geen beperkte geldigheid. Eens het op je wagen kleeft, blijft het geldig zolang je de wagen hebt. Het vignet is gekoppeld aan je nummerplaat. Als je de wagen verkoopt, zal de nieuwe eigenaar dus een nieuw vignet moeten aankopen aangezien de nummerplaat dan wijzigt.  Moet je door glasbreuk een nieuwe voorruit plaatsen en heb je het vignet bij VAB aangekocht, dan krijg je gratis een nieuw vignet, op voorwaarde dat je de achterzijde van het vignet hebt bewaard. 

In welke steden is het verplicht?

Het aantal steden waarin het milieuvignet verplicht is, neemt geregeld toe. De rode sticker wordt nergens meer toegelaten. De gele sticker wordt nog maar in een stad getolereerd. In volgende steden moet je een vignet hebben.

Heb je graag een overzicht op een kaartje, klik op de afbeelding.

Umweltzzone
A - H I - M N - Z
Aachen, Asperg, Augsburg, Balingen, Berlijn, Bietigheim-Bissingen, Bochum, Bonn, Bottrop, Bremen, Castrop-Rauxel, Darmstadt, Dinslaken, Ditzingen, Dortmund, Düsseldorf, Duisburg, Erfurt, Eschweiler, Essen, Frankfurt am Main, Freiberg am Neckar, Freiburg im Breisgau, Gelsenkirchen, Gerlingen, Gladbeck, Großingersheim, Hagen, Halle/Saale, Hannover, Hardthof, Heidelberg, Heidenheim, Heilbronn, Hemmingen, Herne, Herrenberg, Herten  Ilsfeld, Ingersheim, Karlsruhe, Korntal-Münchingen, Keulen, Kornwestheim, Krefeld, Langenfeld, Leipzig, Limburg an der Lahn, Leonberg/Hemmingen, Ludwigsburg, Magdeburg, Mainz, Mannheim, Marburg, Markgröningen, Möglingen, Mönchengladbach, Mühlacker, Mülheim/Ruhr, München, Münster  Neuss, Oberhausen, Offenbach, Osnabrück, Overath, Pfinztal, Pforzheim, Pleidelsheim, Recklinghausen, Regensburg, Remscheid, Remseck-am-Neckar, Reutlingen, Ruhrgebied, Schramberg, Schwieberdingen, Schönbühlhof, Schwäbisch-Gmünd, Siegen, Stuttgart, Tamm, Tübingen, Ulm, Urbach, Wendlingen, Wiesbaden en Wuppertal 

Welk vignet krijgt jouw wagen?

VAB verkoopt enkel nog maar groene vignetten. Om absolute zekerheid te hebben of jouw wagen een groen vignet krijgt, moet je het aanvraagproces op de VAB-website even doorlopen. In het algemeen gelden deze normen (met de nodige uitzonderingen):

Benzinevoertuigen Dieselvoertuigen
  • Groen vignet: Euronorm 1, 2 , 3 , 4, 5 en 6
  • Groen vignet: Euronorm 3 met roetfilter, 4, 5 en 6

Je kan de Euronorm terugvinden op het kentekenbewijs of certificaat van conformiteit van je auto.

 

Dieselrijverboden

Al sinds 2016 overwegen verschillende steden in Duitsland om een dieselrijverbod in te voeren. Intussen is dat gebeurd maar het dieselrijverbod breidt zich uit niet alleen naar de steden, maar ook naar de snelwegen. Als eerste is de E40 in Essen aan de beurt.

Even ter vervollediging: in steden waar een rijverbod geldt, gaat dit over het milieuvignet. Mag je auto de stad niet meer in en heb je toch een groen vignet, dan blijft het rijverbod primair.

Actueel:

Bestel je vignet online

 

In Duitsland zelf is het vignet NIET te koop in benzinestations of aan de grens, wel in de garages en stations voor Technische controle van TÜV en Dekra in de steden waar het vignet van toepassing is.