Alles wat je wil weten over het Duits milieuvignet

In heel wat Duitse stadscentra heb je een milieuvignet nodig om met de wagen tot in het centrum te mogen rijden. Wat is dit vignet precies? Waar is het nodig? Hoe kun je het bestellen? VAB zet de antwoorden op een rij.

Wat is het?

Om de luchtkwaliteit te verbeteren hebben heel wat Duitse steden sinds 2008 de toegang tot hun centrum verboden voor wagens die te vervuilend zijn. Bepaalde gebieden of hele centra werden daardoor milieuzones of “Umweltzones” zoals ze in Duitsland genoemd worden.  Afhankelijk van de vervuilingsgraad van je wagen krijgt je auto een bepaalde kleur toegewezen.

Er zijn 3 verschillende vignetten: groen, geel en rood. Welk vignet jouw auto krijgt, lees je onderaan dit artikel. Het begin en het einde van de milieuzones wordt aangeduid met een verkeersbord. Daarop staat ook vermeld welke kleuren het centrum binnen mogen. Wie geen vignet heeft riskeert een boete.

Hoe kan ik het kopen?

VAB biedt momenteel enkel groene vignetten aan. Tegenwoordig zijn voertuigen met een geel milieuvignet enkel toegelaten in de Duitse stad Neu-Ulm.

Wat heb ik nodig? Waar kan ik terecht? Hoe lang duurt het? Prijs?
  • Inschrijvingsbewijs en gelijkvormigheidsattest van je wagen
  • In de webwinkel van VAB via webshop.vab.be/nl/vignetten.
  • Bij het onthaal van VAB in Zwijndrecht en de kantoren van VAB-Rijschool in Hasselt, Alken, Herk-de-stad en Maasmechelen.
  • Binnen de 7 dagen zit het vignet in je brievenbus, in drukke vakantieperiodes kan het 10 dagen duren.
  • Meteen als je het vignet ter plaatse koopt.
  • Normaal tarief: € 16,50.
  • Als VAB-lid krijg je € 3 korting en kun je het kopen voor € 13,50.


Koop online

 

Locaties

VAB Zwijndrecht

VAB Zwijndrecht
Pastoor Coplaan 100
Ma-vr: 8u30 - 17u15

VAB-Rijschool Hasselt

VAB-Rijschool Hasselt
Bampslaan 16
Ma-do: 9u30 - 12u30 en 13u30 - 18u
Vr: Gesloten

VAB-Rijschool Alken

VAB-Rijschool Alken
Meerdegatstraat 177
Ma-vr: 9u - 12u30 en 13u30 - 18u

VAB-Rijschool Herk-de-stad

VAB-Rijschool Herk-de-stad
Sint-Maartensstraat 18
Ma-di-wo-vr: 16u - 18u

VAB-Rijschool Maasmechelen

VAB-Rijschool Maasmechelen
Rijksweg 253
Ma-di-vr: 16u - 18u

Het Duits milieuvignet kun je uiteraard ook in Duitsland kopen in de TÜV-kantoren en in tankstations die de bevoegdheid hebben om een uitlaatgastest uit te voeren. Belangrijk hierbij is dat je het vignet al hebt voordat je een milieuzone binnen rijdt.

Voor wie geldt het?

Hoe lang is het geldig?

Het Duits milieuvignet heeft geen beperkte geldigheid. Eens het op je wagen kleeft, blijft het geldig zolang je de wagen hebt. Het vignet is gekoppeld aan je nummerplaat. Als je de wagen verkoopt, zal de nieuwe eigenaar dus een nieuw vignet moeten aankopen aangezien de nummerplaat dan wijzigt.  Moet je door glasbreuk een nieuwe voorruit plaatsen en heb je het vignet bij VAB aangekocht, dan krijg je gratis een nieuw vignet, op voorwaarde dat je de achterzijde van het vignet hebt bewaard. 

In welke steden is het verplicht?

Het aantal steden waarin het milieuvignet verplicht is, neemt jaarlijks toe. In die steden wordt de rode sticker nergens meer toegelaten. Ook de gele sticker wordt nog maar in een stad getolereerd. In volgende steden moet je een vignet hebben.

Heb je graag een overzicht op een kaartje, klik op de afbeelding.

Umweltzzone
A - H I - M N - Z
Aken, Asperg, Augsburg, Berlijn, Bietigheim-Bissingen, Bochum, Bonn, Bottrop, Bremen, Castrop-Rauxel, Dinslaken, Ditzingen, Dortmund, Düsseldorf, Duisburg, Erfurt, Essen, Frankfurt am Main, Freiberg am Neckar, Freiburg im Breisgau, Gelsenkirchen, Gerlingen, Leonberg, Hemmingen, Gladbeck, Großingersheim, Hagen, Halle/Saale, Hannover, Hardthof, Heidelberg, Heidenheim, Heilbronn, Herne, Herrenberg, Herten Ilsfeld, Ingersheim, Karlsruhe, Korntal, Keulen, Kornwestheim, Krefeld, Langenfeld, Leipzig, Leonberg/Hemmingen, Ludwigsburg, Magdeburg, Mainz, Mannheim, Markgröningen, Möglingen, Mönchengladbach, Mühlacker, Mülheim/Ruhr, München, Münster Neuss, Oberhausen, Offenbach, Osnabrück, Pfinztal, Pforzheim, Pleidelsheim, Recklinghausen, Remscheid, Reutlingen, Ruhrgebied, Schramberg, Schwieberdingen, Schönbühlhof, Schwäbisch-Gmünd, Siegen, Stuttgart, Tamm, Tübingen, Ulm, Urbach, Wendlingen, Wiesbaden, Wuppertal

Welk vignet krijgt jouw wagen?

In geen enkele milieuzone wordt het rode vignet nog toegelaten en ook het aantal steden dat gele vignetten toelaat is bijzonder klein. Daarom verkoopt VAB enkel nog maar groene vignetten. Om absolute zekerheid te hebben over welk vignet jouw wagen krijgt, moet je het aanvraagproces op de VAB-website even doorlopen. In het algemeen gelden echter deze normen:

Benzinevoertuigen Dieselvoertuigen
  • Groen vignet: Euronorm (3), 4, 5 en 6
  • Groen vignet: Euronorm 4, 5 en 6
  • Geel vignet: Euronorm 3 (worden niet meer verkocht via VAB)

Je kan de Euronorm terugvinden op het boorddocument van je auto.