Opleidingen caravan en motorhome

Rijbewijs nodig voor jouw caravan of motorhome?

Denk je erover na om een caravan of motorhome aan te schaffen, maar je weet niet welk rijbewijs je nodig hebt? Dan helpen we graag op weg. 

Is het duidelijk welk rijbewijs je nodig hebt, dan kan je je online inschrijven via onze website. Ga naar de pagina over het rijbewijs dat jij nodig hebt en kies de opleiding die jij wenst te volgen. Ben je bovendien lid van de Vlaamse Kampeertoeristen? Vermeld dit dan zeker bij inschrijving.

Caravan 

Welk rijbewijs je voor een caravan dient te hebben, hangt af van het totaal gewicht van het samenstel (auto + caravan). 

Indien de maximale toegelaten massa (MTM) van het samenstel niet meer dan 3500 kg bedraagt dan volstaat het rijbewijs B. 

Indien je met een voertuig van categorie B een aanhangwagen met een MTM van meer dan 750kg (ten hoogste 3500kg) wil trekken en de MTM van het samenstel bedraagt meer dan 4250 kg (max. 7000 kg) dan heb je het rijbewijs BE nodig. 

Je kan ook voor rijbewijs B + code 96 kiezen. Dan kan je met een voertuig categorie B een aanhangwagen trekken met een MTM van meer dan 750 kg, indien de MTM van het samenstel niet meer bedraagt dan 4250 kg.

Voor het rijbewijs BE hoef je niet opnieuw een theoretisch examen af te leggen.

 

Ga naar rijbewijs BE 

 

Motorhome

Ook voor de motorhome is het benodigde rijbewijs afhankelijk van de maximaal toegelaten massa. 

Indien deze niet meer dan 3500 kg bedraagt dan volstaat het rijbewijs B. Bovendien mag de motorhome maximaal plaats bieden aan 8 personen (bestuurder niet meegerekend).

Indien de MTM hoger is dan 3500 kg en maximaal 8 zitplaatsen telt, dan heb je rijbewijs C(1) nodig. Rijbewijs C1 is voor vrachtwagens tot 7,5 ton. Rijbewijs C is voor vrachtwagens van 7,5 ton en meer. Gelukkig heeft VAB-Rijschool een Iveco Daily (een kleine vrachtwagen ter grootte van een gemiddelde motorhome) ter beschikking. Zo hoef jij niet meteen te leren rijden met een grote vrachtwagen.

Om een rijbewijs C(1) te behalen dien je wel eerst een theoretisch examen af te leggen. Voorafgaand aan je praktijkopleiding dien je ook medisch gekeurd te worden.

 

Ga naar rijbewijs C1 

 

VAB-Rijschool bestelwagen

Ben je lid van de Vlaamse Kampeertoeristen?

Op voorlegging van je VKT-lidkaart ontvang je:

 Neem voor meer informatie en bijkomende voordelen een kijkje op www.vkt.be