Update coronavirus: rijopleidingen en rijexamens weer mogelijk


Goed nieuws! De rijopleidingen bij VAB-Rijschool zijn terug opgestart. Ook rijexamens kan je opnieuw afleggen. Om rekening te houden met de periode waarin de opleiding en examens opgeschort waren, worden de wettelijk voorziene termijnen voor opleidingen en examens verlengd tot 31 december 2020.

Boek hier je rijles  

Heropstart VAB-Rijschool: rijopleidingen en rijexamens :

Veiligheidsmaatregelen

Ondertussen zijn we al even opgestart, maar de veiligheidsmaatregelen blijven gelden. De sector uniforme afspraken over veiligheid en hygiëne gemaakt die verder gaan dan de generieke maatregelen rond social distancing:

VAB-Rijschool kantoren

Bij bijna alle VAB-Rijschool kantoren zijn de deuren weer geopend om jou te ontvangen. Uiteraard met de nodige maatregelen en respect voor social distance en hygiëne. Je kan dus ook terug contact opnemen met jouw lokaal kantoor.

  

Rijbewijs A, AM, C/CE en D/DE: Motor, brommer en vrachtwagen

Had jij een rijopleiding voor motor, bromfiets of vrachtwagen gepland en is die niet kunnen doorgaan wegens de Covid 19 lockdown? Geen paniek, iedereen wordt intussen gecontacteerd om zijn/haar les opnieuw te plannen. De eerste opleidingen zijn gestart op 11 mei 2020.

 

Rijbewijs B: Auto

Had jij een rijopleiding voor de auto (rijbewijs B) gepland en is die niet kunnen doorgaan door het coronavirus? Maak je geen zorgen, we doen er alles aan om je opleiding snel te hervatten. Vanaf 11 mei zijn we gestart iedereen te contacteren om de lessen samen opnieuw te plannen. De eerste opleidingen zijn opnieuw gestart op 18 mei 2020.

 

Terugkommoment

Ook het terugkommoment is weer mogelijk maar met een beperkt aantal deelnemers en op minder verschillende locaties. Let op, de sessies geraken dus sneller volzet. Je kan een terugkommoment vastleggen op een moment dat voor jou het beste uitkomt via onze online boekingsmodule

Loopt de termijn waarin je het terugkommoment moet volgen af tussen 16 maart en 31 juli? Dan wordt die termijn verlengd tot 31 december. Moest je het terugkommoment volgen voor 16 maart, maar heeft u dat niet gedaan? Dan krijgt u normaal gezien een tweede termijn van twee maanden toegewezen en betaalt u een toeslag van 51 euro. Die tweede termijn wordt nu ook verlengd tot 31 december 2020.

 

Voorlopig rijbewijs

Belangrijk om te weten is ook dat als je voorlopig rijbewijs na 15 maart 2020 vervallen is, je nog kan oefenen met leren rijden tot 30 september 2020. Daarna kan je met dit (vervallen) rijbewijs nog examen afleggen tot 31 december 2020.

 

Theorie en Nascholing code 95

 Ook deze opleidingen zijn weer toegelaten maar ook hier zijn er telkens een beperkt aantal plaatsen. De Code 95 wordt verlengd tot 30 september Elke chauffeur met een rijbewijs C of D die daarmee commercieel vervoer doet (als professionele bestuurder), heeft het bewijs van vakbekwaamheid (code 95 op het rijbewijs) nodig. Wanneer de code 95 op het rijbewijs vervalt tussen 16 maart en 30 september, dan blijft de code op het rijbewijs geldig tot 30 september.

 

Rijexamens

Vanaf 18 mei 2020

Er worden terug theorie-examens voor alle categorieën, en praktijkexamens voor bromfietsen, motorfietsen, vrachtwagens en bussen (al dan niet met aanhangwagen) georganiseerd. Ook herstelexamens zijn vanaf dan weer mogelijk.

Vanaf 25 mei 2020

De praktijkexamens voor personenwagens, personenwagens met aanhangwagen en landbouwvoertuigen worden hervat.

 

Rijexamencentra

Termijnen om rijexamens af te leggen worden verlengd tot 31 december 2020

Onderstaande rijexamens worden opnieuw georganiseerd vanaf 18 mei:

Vanaf 25 mei starten de praktijkexamens B, BE en G opnieuw op (Dit zijn examens voor personenwagens, ook met aanhangwagen, en voor landbouwvoertuigen)

 

Veiligheidsmaatregelen

Om deze heropstart zo veilig mogelijk te laten verlopen, heeft de sector uniforme afspraken over veiligheid en hygiëne gemaakt die verder gaan dan de generieke maatregelen rond social distancing:

Vrije begeleiding

Vanaf maandag 11 mei is het leren rijden onder vrije begeleiding weer toegelaten. Je kan dus terug de baan op met je begeleider om te leren rijden. 

 

Verder doen we nog een oproep om zeker de opgelegde maatregelen te volgen en hopen we dat jij en je familie in goede gezondheid blijven.