Maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus: rijopleiding en rijexamens

Corona header

De nationale Veiligheidsraad heeft beslist om alle opleidingen op te schorten. In dat kader besliste de Vlaamse Regering, op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters, om vanaf 16 maart 2020 ook opleidingen en examens in de sector mobiliteit en openbare werken op te schorten.

Wat betekent het Coronavirus concreet voor de sector van de rijschool?

Coronavirus en Opleiding:

Alle opleidingen in de sector mobiliteit worden opgeschort vanaf 16 maart. Het gaat onder meer over de theorie- en praktijklessen en het terugkommoment. Aan mensen die door de huidige maatregelen de verplichte termijn van het terugkommoment (9 maanden na afgifte rijbewijs) overschrijden, wordt geen sanctie opgelegd. De termijnen van het voorlopig rijbewijs, theorie en terugkommoment worden elk met 4 maanden verlengd, te rekenen vanaf de dag volgend op de einddatum van de noodmaatregelen.

Coronavirus en Examens:

Alle examens in de sector mobiliteit worden opgeschort vanaf 16 maart. Zo worden onder meer de theoretische en praktische rijexamens opgeschort. Voor mensen waarvan de geldigheid van het examen of het voorlopig rijbewijs vervalt, wordt de geldigheid verlengd met 4 maanden, te rekenen vanaf de dag volgend op de einddatum van de noodmaatregelen.

Coronavirus en VAB-Rijschool:

VAB-Rijschool stelt de veiligheid en gezondheid van onze leerlingen en medewerkers op de eerste plaats. Om de verdere verspreiding van het coronavirus te vermijden zijn alle rijlessen en andere opleidingen geannuleerd. Ook al onze kantoren zijn gesloten zijn tot nader bericht.

Meest gestelde vragen over de impact van het Coronavirus op de sector van de rijopleiding:

Ik heb een theorieles, rijles of rijexamen gepland maar die valt nu weg, wat moet ik doen?

Mijn voorlopig rijbewijs vervalt binnenkort, wat moet ik doen?

Worden mijn geannuleerde lessen terugbetaald?

Kan ik nog in mijn lokaal VAB-Rijschool kantoor terecht voor vragen en informatie?

Moet ik met mijn lokaal VAB-Rijschool kantoor contact opnemen voor een nieuwe planning?

Moet ik mijn rijexamen zelf annuleren?

Wat met mijn terugkommoment en de wettelijke bepalingen die eraan vasthangen?

Mag ik in het kader van vrije begeleiding als begeleider nog de baan op om iemand te leren rijden?

Via onderstaande link vind je alle recente informatie over de verlenging van de termijnen van je rijopleiding, examen of terugkommoment:
https://www.vlaanderen.be/gezondheid-en-welzijn/gezondheid/coronavirus-covid-19/coronamaatregelen-bij-rijopleiding-en-rijexamens

Heb je nog een andere vraag omtrent je rijopleiding? Gelieve je dan te richten naar corona@vabrijschool.be. Via deze weg worden vragen het snelst beantwoord. Verder doen we nog een oproep om zeker de opgelegde maatregelen te volgen en hopen we dat jij en je familie in goede gezondheid blijven.

Je VAB-Rijschool Team