Veelgestelde vragen bij het huren van een rijleswagen

Leren rijden met een Cambio deelwagen, hoe werkt dat?

Dankzij de samenwerking tussen VAB-Rijschool en Cambio kan jij een deelauto gebruiken om te leren rijden. Het huren van de wagen werkt dus ook via het normale cambio-systeem. Je maakt een reservatie en haalt de auto op aan de gekozen locatie op het gekozen tijdstip. De auto open je met je cambio-kaart. De sleutel vind je vervolgens in de wagen zelf. Na je registratie krijg je van cambio alle uitleg rond de werking van de wagen en krijg je jouw cambio-kaart ook toegestuurd.

Hoe kan ik me registreren?

Je registreren voor de huurleswagen kan eenvoudig door op www.vabrijschool.be/huurleswagen het online registratieformulier in te vullen en de benodigde documenten op te laden. Een medewerker van cambio neemt daarna contact met je op om je aanvraag verder te behandelen en je wegwijs te maken in het cambio-systeem.

Welke documenten heb ik nodig om me te registreren?

Om je registratie te voltooien moet je 3 bestanden opladen:

Hoeveel kost het gebruik van zo'n deelwagen?

De wagen kost €15 per uur. Dit is inclusief brandstof, verzekering, pechverhelping, onderhoud etc. Bij inschrijving betaal je éénmalig een instapkost van €35. Je betaalt geen waarborg en geen abonnementskosten. Elke maand ontvang je via domiciliëring een afrekening van je gereden uren. Je hoeft dus niets op voorhand te betalen. Hiermee ben je dus ook lid van Cambio en kan je, zodra je je definitieve rijbewijs hebt, blijven genieten van de deelwagens van Cambio. 

Wat zijn de voorwaarden voor het gebruik van een deelauto?

Aangezien je met recente wagen de baan op gaat vragen we toch dat je minstens de basiskennis onder de knie hebt en minimaal 6u rijles gevolgd hebt. Het attest van gevolgde lessen moet je kunnen voorleggen, that’s all! Heb je eerder al lessen gevolgd bij een andere rijschool? Ook die zijn geldig.

Kan ik de wagen altijd huren?

In principe kan je de wagens altijd reserveren. Doe dit op tijd, zo ben je zeker dat je een wagen ter beschikking hebt op het gewenste moment. Let op! Het is verboden om met een voorlopig rijbewijs de baan op te gaan op vrijdag-, zaterdag- en zondagnacht, de nacht voorgaand aan een wettelijke feestdag en de nacht van de wettelijke feestdag zelf, telkens van 22u ’s avonds tot 6u ’s morgens. Het is dus je eigen verantwoordelijkheid om dit correct na te leven.

Moet ik zelf een L-sticker voorzien?

Ja we raden aan om zelf een L-sticker te voorizen bij gebruik van de wagens. We voorzien zelf ook een L-sticker maar die kunnen we moeilijk achter slot en grendel steken. Is er dan geen L-sticker kan je niet wettig de baan op. Zo'n sticker kan je kopen in elk VAB-Rijschool kantoor of via onze webshop.

Ik heb een voorlopig rijbewijs 18 maanden en mag oefenen zonder begeleider, kan ik de wagen huren?

Ja, indien je minstens 20u rijles hebt gevolgd en je bekwaamheidsattest gekregen hebt, mag je de auto huren om rijervaring op te doen. Natuurlijk raden we aan om toch altijd te oefenen met een ervaren bestuurder op de passagiersstoel.

Mag ik op examen met een deelwagen?

Ja, je mag op examen gaan met de huurleswagen. Reserveer de wagen steeds ruim op voorhand en zorg er zeker voor dat je genoeg tijd hebt om het examen af te leggen en terug te keren naar de standplaats. Check ook zeker voor je vertrekt of alle boorddocumenten nog steeds aanwezig zijn in de wagen.

Mag ik in het buitenland rijden?

Met een voorlopig rijbewijs mag je niet in het buitenland mag rijden, dus ook niet met deze wagens.

Heeft de wagen een dubbele bediening?

Omdat de wagen vrij te huren is, ook voor gewone Cambio-gebruikers, is er geen extra set pedalen voorzien voor de begeleider. Het is dus een normale wagen.

Is er ook een automaat beschikbaar?

Nee, momenteel hebben alle huurleswagens een manuele bediening.

Waar kan ik de auto’s vinden?

Momenteel zijn er 13 wagens beschikbaar in 4 verschillende steden. Klik op de standplaats voor meer details. 

Gent

Antwerpen

Leuven

Mechelen

Welke uitrusting ligt er in de wagens?

Met wat voor type wagen ga ik de baan op?

Je rijdt met een Citroën C3 5d/5p personenwagen. Meer info over de wagen vind je hier

Wat gebeurt er bij schade?

De wagens zijn omnium verzekerd. Indien je zelf in fout bent bij een ongeval bedraagt de franchise wel €1000. Cambio deelt je nog de procedure mee die je na een ongeval dient te volgen.