Win duotickets voor ‘Het gezin Van Paemel’

In Deinze wordt momenteel de laatste hand gelegd aan het gloednieuwe CC Leietheater. Dat moet tegen 6 september klaar zijn voor de première van ‘Het Gezin Van Paemel’, het eerste toneelstuk dat in het Leietheater zal opgevoerd worden. Het nieuwe cultuurcentrum – waarvan vtbKultuur Deinze trouwens mee aan de wieg stond – zal dan meteen goed opgewarmd worden, want er staan maar liefst 21 voorstellingen van dit toneelstuk gepland.

De stad Deinze wil het Leietheater meteen sterk op de culturele kaart zetten en een link maken naar de fusie met Nevele. Auteur Cyriel Buysse werd in 1859 geboren in Nevele en schreef in 1903 ‘Het Gezin Van Paemel’. Het stuk is een productie van vzw De Kwelm, productiehuis voor professionele voorstellingen in de Oost-Vlaamse spreektaal. Voor de huidige bewerking werd Hans Van Cauwenberghe – die tot z’n 18de in Deinze woonde – aangetrokken als regisseur. Jo De Meyere neemt de hoofdrol, boer Van Paemel, voor z’n rekening. Hij neemt de andere acteurs, allen streekgenoten en toneelliefhebbers, mee op sleeptouw.

Het verhaal

Vader Van Paemel is boer op de hoeve van baron de Wilde. De kinderen van de boer verlaten één voor één de boerderij. De ene zoon noodgedwongen na een jachtongeval, de andere zoon nadat hij in onmin raakte met z’n vader. De dochters vertrekken voor de liefde of het geloof. Door een gebrek aan werkkrachten gaat het steeds slechter met de boerderij. De ambitie van Van Cauwenberghe is om de semifeodale toestanden in het Vlaanderen van de 19de eeuw uit het verhaal om te zetten in actuele thema’s. Hans: “Ik wil dat het publiek nadenkt over de nog steeds ongelijke sociale strijd. Denk maar aan problematieken zoals collectieve ontslagen, vluchtelingen, daklozen, enzovoort. Ik hoop dat de bezoekers na de voorstelling naar huis gaan met een open blik en een intentie tot meer verdraagzaamheid.”

Speel mee en win

Maak kans op één van de vijf duotickets voor de voorstelling ‘Het Gezin Van Paemel’ op zondag 29 september 2019 om 14u30 in CC Leietheater in Deinze.

Stap 1 van 2: Beantwoord de vragen

Cyriel Buysse schreef naast toneelstukken ook boeken. Wat is zijn bekendste roman?Schiftingsvraag