Winterbanden
In Zwitserland is er geen wettelijke verplichting voor het gebruik van winterbanden. Als je echter zonder winterbanden in winterse omstandigheden rijdt en het verkeer hindert, kan je een boete krijgen. Het is dus zeker aanbevolen om ze in winterse omstandigheden te gebruiken. Ben je aanleiding tot een ongeval kan je mee aansprakelijk worden gesteld en hangt je ook een geldboete boven het hoofd. De officiële minimumprofieldiepte voor banden is 1,6 mm maar voor winterbanden is 4 mm een verantwoord minimum om optimale grip te blijven behouden.
Sneeuwkettingen
Sneeuwkettingen zijn verplicht bij een gladde weg door sneeuw of ijzel. Verplicht gebruik wordt aangegeven met een rond, blauw verkeersbord met daarop een autoband met een sneeuwketting. Een onderbord met de tekst “4x4 ausgenommen” geeft aan dat de verplichting niet geldt voor auto’s met vierwielaandrijving. Zelfs als sneeuwkettingen niet verplicht zijn, kan je een boete krijgen als je met zomerbanden door de sneeuw rijdt en voor hinder zorgt. Monteer de kettingen op minstens de twee aangedreven wielen. Kunststofkettingen zijn toegelaten als ze aan de wettelijke eisen voldoen. De maximumsnelheid met sneeuwkettingen is 50 km/u. Het gebruik van sneeuwkettingen is verboden in de Seelisberg-, Sint-Gotthard- en San Bernardinotunnel.
Spijkerbanden
Spijkerbanden zijn toegelaten van 1 november tot en met 30 april. Door weersomstandigheden kan het soms ook buiten deze periode toegelaten zijn. Op snelwegen en sommige autowegen is het gebruik verboden. Ze zijn wel toegelaten in de San-Bernardinotunnel tussen Thusis en Mesocco en de Gotthardtunnel tussen Göschenen en Airolo. Als je spijkerbanden gebruikt, is de maximumsnelheid 80 km/u. Je bent ook verplicht om een sticker met deze maximumsnelheid achteraan op je auto te bevestigen. Spijkerbanden moeten op alle wielen gemonteerd worden en de spijkers mogen maximum 1,5 mm lang zijn.
Klimaat - Lawinegevaar
Ieder jaar opnieuw lees je wel over wintersporters die bedolven raken onder lawines. Keer op keer weer eisen de witte razende sneeuwmassa's hun slachtoffers. Jaarlijks vallen er alleen in de Alpen al 110 dodelijke slachtoffers. Zo’n 230 personen worden ieder jaar bedolven onder een lawine. Bijna de helft weet dat dus niet na te vertellen. Vaak ligt de oorzaak bij skiërs die buiten de piste gaan skiën en niet vertrouwd zijn met de technieken en wiens niveau niet toereikend is.
Freeriden doe je best eerst aan de rand van de pistes, dat zijn de gemakkelijkste stukken en je leert meteen behendigheid omdat je tussen de bomen naar beneden moet. Blijf de hellingslijn zo veel mogelijk aanhouden want teveel dwarsen kan een lawine in gang zetten met ernstige gevolgen. De rekening van de traumahelicopter en de gipsvlucht vallen in jouw brievenbus ( in de grootorde van € 5000 tot € 10.000). Ga dus liefst op pad in het gezelschap van gediplomeerd begeleider.
Reisbijstand ?
Meer dan de helft van alle verzekeringen vervalt als je off-piste gaat of het lawinegevaar negeert. Bij slechts 15% van de reisbijstandsverzekeringen ( en ja VAB Reisbijstand hoort daartoe ) geeft dezelfde dekking op als naast de piste op voorwaarde dat je geen risicogedrag ten toon spreidt.
Lawinepreventie
Van de ruim tweehonderd personen die onder de sneeuw terechtkomen, is het overgrote deel direct na de lawine nog in leven. Zij zijn weliswaar bedolven onder de sneeuw, maar hebben een overlevingskans van ruim 90%. Mits ze binnen een kwartier gevonden worden. Maar je wilt natuurlijk voorkomen dat het in de eerste plaats zo ver komt. Alles begint dus bij het belangrijkste preventie advies: neem geen onnodig risico. Alle bekende wintersportgebieden worden uitstekend in de gaten gehouden. Gevaarlijke situaties worden voorkomen door kunstmatig lawines af te laten gaan en wintersporters worden voortdurend op de hoogte gehouden van de actuele lawineschaal. Pistes waar gevaar dreigt, worden gesloten. Wat instanties niet kunnen tegengaan is roekeloosheid. Veel wintersporters gaan zonder professionele begeleiding en zonder gedegen berg- en voorkennis toch off-piste. De gevolgen zijn veelal dramatisch. Wil je off-piste gaan, ga dan op een gecontroleerde off-piste zone (deze zijn ook te vinden in de grotere wintersport gebieden) mét een lokale gids.
Wat is een sneeuwlawine?
Een lawine is een grote hoeveelheid sneeuw die van een helling omlaag komt. Een grote lawine kan alles in zijn weg meenemen en bereikt snelheden van honderden kilometers per uur. Lawines zijn afhankelijk van veel externe factoren en blijven moeilijk te voorspellen.
Europese lawineschaal
In Europa wordt een schaal van één tot vijf gehanteerd om in wintersportgebieden het lawinegevaar aan te duiden. Deze borden vind je overal terug rondom de pistes. Ook kun je dergelijke informatie altijd opvragen bij de lokale instanties, of beter nog, bij de (gediplomeerde) gids.
Niveau 1 – Gering gevaar
De omstandigheden zijn goed, de sneeuwlaag is stevig en betrouwbaar. Spontane kleine lawines zijn mogelijk, met name bij natte sneeuw. Op extreem steile hellingen is bij sneeuwophoping een lawine mogelijk.
Niveau 2 – Matig gevaar
De omstandigheden zijn grotendeels goed. De sneeuwlaag heeft zich op steile hellingen niet optimaal vast kunnen zetten. Groepen skiërs/boarders kunnen lawines lostrappen. Bij steile hellingen kunnen ook enkele wintersporters lawines veroorzaken. Hier kunnen ook spontaan lawines ontstaan. Dit zijn over het algemeen kleine lawines.
Niveau 3 – Aanzienlijk gevaar
De omstandigheden zijn deels slecht. Het sneeuwdek heeft zich op veel plekken slecht gezet. Een enkele skiër of boarder kan al een lawine veroorzaken. Spontane lawines komen op steile hellingen regelmatig voor. Deze lawines kunnen van een behoorlijke omvang zijn een ook vlakker terrein bereiken. Tourtochten alleen verantwoord mogelijk voor mensen die echt weten waar ze mee bezig zijn.
Niveau 4 – Groot gevaar
De omstandigheden zijn slecht, er is acuut gevaar. Het sneeuwdek is slecht gezet. Er ontstaan spontaan grote lawines. Ga niet buiten de normale piste skiën of boarden! Zoek het steile terrein niet op.
Niveau 5 – Zeer groot gevaar
De omstandigheden zijn zeer slecht. Ernstig risico. Grote lawines tot in de dalen zijn mogelijk. Het skigebied zal meestal gesloten zijn. Ook wegen, spoorlijnen en complete dorpen kunnen afgesloten zijn. Thuisblijven!