Rijbewijs auto: lessen en examens

Ben je van plan om binnenkort je rijbewijs B te halen? Dan kijk je vast reikhalzend uit naar je eerste auto. De vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, onafhankelijk van anderen of onvoorspelbare problemen met openbaar vervoer. Heerlijk.

Of je nu nét oud genoeg bent om je rijbewijs te halen, of pas wat later de noodzaak voelt om een eigen auto te hebben, bijvoorbeeld voor je job of je kinderen: het leven wordt net een tikkeltje (of veel) makkelijker als je met de auto rijdt.

Wanneer ben je oud genoeg om je rijbewijs voor de auto te halen? Vanaf 17 jaar mag je het theoretisch rijexamen afleggen. Voor het praktijkexamen moet je 18 jaar zijn en minstens 5 maanden geoefend hebben.

Met de auto leren rijden is spannend. Voordat je halsoverkop achter het stuur kruipt, moet je natuurlijk eerst leren hoe je je veilig in het verkeer beweegt – en je rijbewijs halen! Maar hoe begin je eraan? VAB-rijschool heeft de perfecte manier uitgedokterd om je rijbewijs B te halen.

Hoe ver ben jij nog verwijderd van dat roze pasje in je portemonnee? Wil je eerst weten hoe het gesteld is met je rijtalent? Bij VAB kan je al oefenen met de rijsimulator voordat je 17 bent. Ga je net van start met de verkeersregels in te studeren en moet je je theoretisch examen nog afleggen? Of ben je op zoek naar praktijklessen om met glans te slagen voor het praktijkexamen?

VAB-rijschool helpt je op weg. 

Bekijk onze folder

Wat is de ideale rijopleiding voor rijbewijs B?

Wil je binnenkort je rijbewijs B halen? Dan ben je bij VAB aan het juiste adres. We hebben immers de ideale rijopleiding ontwikkeld waarmee je zal uitblinken in de theorie én de praktijk: het VAB-schakelparcours.

De basis: een doorgedreven combinatie van rijschool en vrije begeleiding.

Behaal je autorijbewijs met het schakelparcours van VAB

Test je rijvaardigheid in de veilige omgeving van de VAB-rijsimulator voordat je voor het eerst het gaspedaal indrukt. Duik nadien met je neus in de studieboeken om je de theorie eigen te maken.

Klaar om een versnelling hoger te schakelen en de weg op te gaan? Om vlot en veilig met de auto te leren rijden, moet je oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Dat leer je het beste door lessen bij de rijschool te combineren met vrije begeleiding.

Hoe werkt dat? Een rij-instructeur leert je de kneepjes van het vak, waarna je de aangeleerde rijtechnieken verder oefent met je eigen begeleider (mama/papa of om het even wie!). Wil je zelfstandig oefenen? Kies dan voor de uitgebreide praktijkles van 20 uur: ‘Master Mo’. 

 

 

Ontdek je rijtalent voor je in de auto stapt

Je hoeft niet te wachten tot je 17 bent om te leren autorijden. Dankzij onze rijsimulator ontdek je je rijtalent al voor je in de auto stapt. Extra veilig voor jou én de andere weggebruikers.

Onze virtuele rijcoach Victor volgt je op de voet: hij vertelt je wat je goed doet en wat beter kan. Zo heb je alvast een voorsprong om je rijbewijs B te halen.

 

 

Theorie rijbewijs B: lessen en examen

In 3 stappen geslaagd voor je theorie rijbewijs B

 1. Studeer de theorie

  Om je veilig in het verkeer te kunnen bewegen, is het belangrijk dat je alle verkeersregels goed kent. Onze theorieboeken komen handig van pas: je vindt er alle informatie over het verkeersreglement, aangevuld met oefenvragen. Bonus: je krijgt een persoonlijke toegangscode om ook online oefenvragen in te vullen.

   

 2. Bereid je extra goed voor met theorielessen van VAB

  Wil je het verkeersreglement vanbinnen en vanbuiten kennen vooraleer je je waagt aan het theorie-examen voor rijbewijs B? Volg dan onze interessante theoriecursus van 12 uur. Theorielessen kan je makkelijk vastleggen via onze online boekingsmodule. Het is belangrijk dat je ook alle geplande lessen volgt. Indien je één of meerdere lessen niet volgt en daarbij geen wettelijk geldig afwezigheidsattest kan voorleggen, zal je opnieuw de gehele cursus moeten volgen en betalen (exclusief inschrijvingskosten) 

   

 3. Oefen met het proefexamen theorie rijbewijs B

Test je kennis met het online proefexamen: VAB-rijschool heeft zo’n 800 oefenvragen verzameld om je optimaal voor te bereiden op het theoretisch rijexamen. (Geen paniek, je hoeft die niet alle 800 op te lossen.)

Het theorie-examen rijbewijs B

Heb je de 3 stappen hierboven volbracht? Nu ben je helemaal klaar om je theorie-examen af te leggen!

Meld je aan bij een van de erkende examencentra met je identiteitskaart. Het theoretisch rijexamen bestaat uit 50 meerkeuzevragen. Je moet minstens 41 op 50 halen om te slagen.

Ben je niet geslaagd voor je theorie-examen?

Jammer, probeer het nog een keer. Het is allicht een goed idee om de 3 stappen nog eens te doorlopen.

Ben je 2 keer niet geslaagd voor je theorie-examen? Dan ben je verplicht om 12 uur theorieles te volgen. Deze kan je gemakkelijk online vastleggen. Lessen gevolgd? Neem het getuigschrift mee dat je ontvangen hebt van VAB als je het theorie-examen gaat afleggen.

 

Theoriecursus (NL)

 • Na deze 12u heb je niet alleen de wegcode volledig onder de knie, maar heb je ook voldoende verkeersinzicht om voor het eerst de weg op te gaan
 • Afwezig tijdens een van de lessen binnen de opleiding? Dan zal je de volledige opleiding opnieuw moeten boeken en volgen, tenzij je een geldig afwezigheidsattest hebt.
 • De lessen worden in het Nederlands gegeven


€ 179,00
VAB lid
€ 144,00
Nieuw

Online theoriecursus (NL)

 • Opgelet: Opleiding nog niet erkend om een attest te krijgen na 2x niet slagen
 • Na deze 6u online opleiding in combinatie met zelfstudie heb je de basis van de wegcode te pakken.
 • De lessen worden online gegeven en kan je dus thuis volgen.
 • De lessen worden in het Nederlands gegeven
Meer info over de opleiding

Opgelet: Opleiding nog niet erkend om een attest te krijgen na 2x niet slagen


€ 95,00
VAB lid
€ 95,00

Theoriecursus (ENG)

 • Na deze 12u heb je niet alleen de wegcode volledig onder de knie, maar heb je ook voldoende verkeersinzicht om voor het eerst de weg op te gaan
 • Afwezig tijdens een van de lessen binnen de opleiding? Dan zal je de volledige opleiding opnieuw moeten boeken en volgen, tenzij je een geldig afwezigheidsattest hebt.
 • De lessen worden in het Engels gegeven


€ 213,00
VAB lid
€ 178,00

Theoriecursus (PL)

 • Na deze 12u heb je niet alleen de wegcode volledig onder de knie, maar heb je ook voldoende verkeersinzicht om voor het eerst de weg op te gaan
 • Afwezig tijdens een van de lessen binnen de opleiding? Dan zal je de volledige opleiding opnieuw moeten boeken en volgen, tenzij je een geldig afwezigheidsattest hebt.
 • De lessen worden in het Pools gegeven


€ 213,00
VAB lid
€ 178,00
 

Praktijk rijbewijs B: lessen en examen

Ben je geslaagd voor je theoretisch rijexamen en heb je je voorlopig rijbewijs B op zak? Proficiat!

Tijd om een versnelling hoger te schakelen.

Wie ons schakelparcours volgt, start met intensieve rijlessen van een professionele rij-instructeur. Hij of zij leert je alle kneepjes van het vak: zo voer je in geen tijd alle rijtechnieken en manoeuvres perfect uit. Nadien moet je nog véél oefenen, met een begeleider of alleen. Zo vergroot je je kans op slagen en op je rijbewijs B!

Bekijk ook even onze 10 handige filmpjes met tips en tricks!

 

Ook overtuigd van de combinatie rijschool + oefenen?

Op de VAB-site kan je makkelijk online praktijklessen boeken. Je kan kiezen tussen rijlessen met een handgeschakelde wagen of een automaat. 

Heb je een aangepaste auto nodig omwille van een ziekte, ongeval of een andere medische oorzaak? Ook daarvoor kan je bij VAB terecht. Neem contact op met je VAB-rijschool in je buurt om een persoonlijk opleidingstraject uit te stippelen met een CARA-leswagen.

 

Praktijklessen rijbewijs B + oefenen met begeleider

Wil je écht leren autorijden en een goed fundament leggen voor je verdere rijopleiding?

Kies dan voor de basisopleiding van 6 uur praktijklessen, ‘Starter Stan’, of de stevigere versie van 12 uur praktijklessen, ‘Essential Emma’. Daarna oefen je verder met je eigen begeleider.

Geeft je begeleider je liever geen rijlessen met z’n eigen auto? Geen probleem. Vraag naar onze huurleswagen.

Extra coaching nodig om bepaalde technieken onder de knie te krijgen? Vul je oefenperiode aan met gespecialiseerde modules, bijvoorbeeld de module ‘Manoeuvres’.

 

Praktijklessen rijbewijs B + alleen oefenen

Zelfzeker genoeg om alleen te oefenen onderweg naar je school of werk?

Kies dan voor de doorgedreven rijopleiding van 20 uur praktijklessen, ‘Master Mo’. Na het behalen van je voorlopig rijbewijs zonder begeleider mag je vanaf 18 jaar volledig alleen de baan op.

 

Helemaal klaar voor je praktijkexamen rijbewijs B?

Heb je veel geoefend, kan je alle verkeerssituaties de baas?

Check of je klaar bent voor het praktijkexamen rijbewijs B met onze module ‘Proefexamen’. Een van onze rij-instructeurs speelt dan even voor examinator en evalueert je rijprestaties zoals op een echt praktijkexamen.

 

Praktijkexamen rijbewijs B afleggen

Ben je minstens 18 jaar en heb je al 3 maanden geoefend om met de auto te rijden? Dan mag je het praktijkexamen voor rijbewijs B afleggen.

Wat mag je verwachten van het praktijkexamen? Eerst leg je een korte gevaarherkenningstest af met filmpjes, daarna volgt de proef op de openbare weg. Hierbij kijkt de examinator of je de verkeersregels toepast, of je de auto goed bestuurt en of je 2 manoeuvres correct uitvoert.

Hoe ga je te werk?

 • Je legt met je eigen wagen en begeleider het praktijkexamen af.

Reserveer enkele weken op voorhand je plekje bij een van de erkende examencentra. Meld je op de dag van het praktijkexamen aan met je identiteitskaart, voorlopig rijbewijs, de boorddocumenten van de auto en de identiteitskaart en het rijbewijs van je begeleider.

 • Je doet je praktijkexamen met een rijschoolauto onder begeleiding van een professionele rij-instructeur.

 

Ben je niet geslaagd voor je praktijkexamen rijbewijs B?

Luister goed naar de beoordeling van de examinator. Zo weet je welke technieken of manoeuvres je beter moet oefenen voor je volgende poging.

Ben je 2 keer niet geslaagd voor het praktijkexamen? Dan ben je verplicht om 6 uur praktijkles te volgen. Lessen gevolgd? Neem het getuigschrift mee dat je ontvangen hebt van VAB als je het praktijkexamen gaat afleggen.

 

Starter Stan - 6u

 • basisvaardigheden 
 • eenvoudige verkeerssituaties
 • De lessen worden gegeven met een handgeschakelde wagen


€ 527,00
VAB lid
€ 492,00

Essential Emma - 12u

 • basisvaardigheden
 • complexere verkeerssituaties
 • kennismaking met de manoeuvres
 • proefexamen
 • De lessen worden gegeven met een handgeschakelde wagen
 
 
 


€ 1019,00
VAB lid
€ 984,00
Meest Gekozen

Master Mo - 20u

 • basisvaardigheden
 • complexere verkeerssituaties
 • intensief inoefenen manoeuvres
 • proefexamen
 • rijden op snelwegen
 • zelfstandig rijden vanaf 18 jaar
 • De lessen worden gegeven met een handgeschakelde wagen
 
 


€ 1675,00
VAB lid
€ 1640,00

Recovery - 6u

6u na twee eerdere examenpogingen
 • evaluatie
 • focus op verbeterpunten
 • De lessen worden gegeven met een handgeschakelde wagen


€ 527,00
VAB lid
€ 492,00

Stel zelf je pakket samen

 • kies zelf je aantal uren 
 • of ga voor een aanvullende module
 • nieuwe klanten betalen €35,00 administratiekosten


€ 35,00
VAB lid
€ 0,00
 

Rijbewijs B gehaald? Tot op het terugkommoment!

Ben je geslaagd voor het praktisch rijexamen? Fantastisch! Proficiat met je autorijbewijs. Geniet van de vrijheid, maar denk er steeds aan: ‘Voorzichtig op de baan, hé!’

Kom je wel nog even terug? Nieuwe bestuurders zijn namelijk verplicht om deel te nemen aan een ‘terugkommoment’: een opleiding van 4 uur die je moet volgen 6 tot 9 maanden nadat je je definitieve rijbewijs hebt gehaald.

Zie dit niet als een straf: het is de perfecte gelegenheid om je kennis en stuurvaardigheid te checken én om rijervaringen te delen.

 

Verhoog je rijvaardigheid met onze voortgezette opleidingen

Heb je je rijbewijs B gehaald, maar wil je je rijvaardigheden nog verbeteren? Bijvoorbeeld door beter te leren reageren in noodsituaties, te leren slippen of milieubewuster te rijden?

Neem een kijkje bij ons uitgebreid aanbod voortgezette opleidingen ‘Sustainable driving’.

 

Ja, ik wil een opleiding volgen bij een VAB-Rijschool

Een rijopleiding volgen was nog nooit zo makkelijk. Kies je type rijbewijs en de plaats waar je je opleiding wil volgen. Wij doen de rest!
Bezig met laden