Rijbewijzen en opleidingen voor auto's

Toelatingsvoorwaarden

Meer info? Check de veelgestelde vragen.

 • Theorie-examen
  Vanaf 17 jaar
 • Praktijkexamen
  Vanaf 18 jaar
 • Vervoer van ten hoogste
  8 personen
 • Aanhangwagen met een
  MTM tot max. 750 kg
 • Verplicht voor alle bestuurders van voertuigen waarvan de MTM niet méér dan 3.500 kg bedraagt.

Stel je persoonlijk schakelparcours samen

RIJSIMULATOR

Nieuwsgierig naar het besturen van een wagen, maar nét te jong? Neem alvast een voorsprong op je leeftijdsgenoten en volg enkele lessen op de rijsimulator.

Onze virtuele rijcoach begeleidt je vanaf je eerste rit. Hij instrueert, simuleert en evalueert je rijgedrag.


 

THEORIE

Op het theorie-examen wordt je kennis over de wegcode getest. 

 • Studeer de theorie met de boeken die je vindt in onze webwinkel
 • Bereid je extra goed voor met theorielessen 
 • Oefen via het proefexamen
Het theoretische examen voor rijbewijs B

Vanaf 17 jaar kan je het theoretische examen afleggen. Als je twee keer niet slaagt voor het examen, ben je verplicht om 12 uur theorieles te volgen bij een erkende rijschool. De kostprijs voor die cursus bedraagt 120 euro + 30 euro administratiekosten.

 

PRAKTIJK

Ben je geslaagd voor je theoretisch examen? Dan ben je klaar voor de volgende stap!

Wil je écht leren rijden en een goed fundament leggen voor je verdere rijopleiding? Kies dan voor de stevige basisopleiding van 6u. Daarna oefen je verder met je eigen begeleider (op voorwaarde dat hij/zij het vormingsmoment heeft gevolgd). Deze oefenperiode kan je aanvullen met modules die specifieker ingaan op bepaalde technieken, zoals bijvoorbeeld de manoeuvres.

Of wil je liever alleen kunnen oefenen onderweg naar je school of werk? Kies dan voor de doorgedreven rijopleiding van 20u. Na het behalen van je voorlopig rijbewijs zonder begeleider mag je volledig alleen de baan op.

Wil je leren rijden met een automaat? Spring voor info en reserveringen even binnen in jouw lokaal VAB-Rijschoolkantoor.


 

VRIJE BEGELEIDING

Echt leren rijden zit in de combinatie van rijschool en vrije begeleiding. Vul je rijopleiding aan met modules die dieper ingaan op specifieke technieken.

 • Oefenen met ma of pa gaat vlot, maar bij de manoeuvres zitten ze even met de handen in het haar? Bij de module Manoeuvres oefen je gedurende 2 uur intensief draaien, keren, parkeren etc. Daarna kan je ze verder perfectioneren samen met je begeleider.
 • Als beginneling in het drukke stadsverkeer rijden brengt vaak extra stress met zich mee. Tijdens de module Stadsverkeer neemt onze ervaren rijcoach jou mee naar de stadsjungle en geeft jou het nodige zelfvertrouwen en rijervaring in het drukke verkeer.
 • Gaat het jou allemaal wat te snel? De module Snelverkeer helpt je over je angst op snelwegen heen.
 • Denk je bij cruise control aan boten? Leer alles over het gebruik van de nieuwste rijtechnologie tijdens de module Rijtechnologie.

Geen eigen wagen of een wagen die niet geschikt is om mee te leren rijden? Huur dan onze leswagen met dubbele bediening. 


 

EVALUATIE

Al enkele maanden intensief aan het oefenen? Wil je kijken hoever je staat? Laat een professionele rijcoach je rijvaardigheid evalueren. Kies voor de module Tussentijdse Evaluatie. Zo weet je direct waar je nog aan kan werken.

Heb je eerder je rijopleiding moeten onderbreken of even niet meer gereden en nu wat onzeker? De module Back on Track helpt je weer op weg. 


 

EXAMEN

Klaar voor het examen? Check het vooraf met onze professionele rijcoach tijdens de module Proefexamen. Daarna volgt het echte werk!

Het praktijkexamen kan je afleggen als je minstens 18 jaar bent en minimum 9 maanden geoefend hebt. Je hebt twee opties:

 • Je legt met je eigen wagen en begeleider het praktijkexamen af
 • Je doet je praktijkexamen met een rijschoolauto onder begeleiding van een professionele rijinstructeur
Niet geslaagd?

Als je twee keer niet geslaagd bent, ben je verplicht om 6 uur praktijkles te volgen. Daarna kan je opnieuw proberen.

 

OPFRISSEN

Je hebt je rijbewijs gehaald? Proficiat!

Dit is echter pas het begin. Leg kilometers af en doe rijervaring op. We zien je dan na 6 maanden graag terug voor een korte check-up van je rij-attitude en stuurvaardigheid. Dit is ook hét moment om jouw rijervaringen te delen met andere jonge chauffeurs.

Wil jij je rijkunsten nog verbeteren en liefst ook wat zuiniger leren rijden? Volg dan de module Ecologisch en Defensief rijden.

Heb jij al jaar en dag je rijbewijs, maar zero praktische ervaring op de weg? Dan is ook voor jou de module Back on Track dé ideale herstart.


Hoeveel betaal je voor rijlessen?

Dat kies je voor een groot stuk zelf, via een pakket dat goed bij je past. In overleg met je instructeur kan je zelf je opleiding aanvullen of aandachtspunten laten bijsturen.

Inbegrepen 6 'n GO10 'n GO
Populair
20 'n GO
6u na 2x niet geslaagd6u na verlopen voorlopig rijbewijs
Type voorlopig rijbewijsmet begeleidermet begeleideralle typesalle types
Opleiding in nieuwe en veilige VAB-wagen
Begeleiding tijdens praktijkexamen door VAB-rij-instructeurOptieOptieOptieVerplicht (reservatie via kantoor)
Aanleren basisvaardigheden  
Eerste ervaring op de weg onder begeleiding van ervaren rij-instructeur  
Evaluatie en bijsturing  
Optioneel extra lessen toevoegen (per 2u)
Volledige uitgebreide rijopleiding    
Aantal uur6 uur10 uur6 uur6 uur
Tarief
Voordeel VAB-leden
426 euro
Geen administratiekosten (t.w.v. 30 euro)
690 euro
Geen administratiekosten (t.w.v. 30 euro)
426 euro
Geen administratiekosten (t.w.v. 30 euro)
426 euro
Geen administratiekosten (t.w.v. 30 euro)
 
Specifieke modules
Module Proefexamen2 uurModule Manoeuvres2 uurModule Tussentijdse evaluatie2 uurExtra rijles met een professionele lesgever2 uur
162 euro
132 euro voor leden of aanvulling pakket
162 euro
132 euro voor leden of aanvulling pakket
162 euro
132 euro voor leden of aanvulling pakket
162 euro
132 euro voor leden of aanvulling pakket

 

Boek deze opleidingen

Ja, ik wil een opleiding volgen bij een VAB-Rijschool

Een rijopleiding volgen was nog nooit zo makkelijk. Kies je type rijbewijs en de plaats waar je je opleiding wil volgen. Wij doen de rest!


Je leert rijden met een leswagen met dubbele bediening en de nieuwste rijtechnologieënOnze lesgevers zijn uitstekend opgeleid en worden continue bijgeschooldMet 75 kantoren verspreid over heel Vlaanderen is er altijd een VAB-Rijschoolkantoor in jouw buurt Wil je er direct aan beginnen? Boek dan in enkele klikken je volgende les online.Stel samen met onze medewerkers jouw persoonlijk opleidingsparcours samen