Transport­opleidingen & nascholing

Toelatingsvoorwaarden

Meer info? Check de veelgestelde vragen.

 • Theorie-examen
  Vanaf 18 jaar
 • Praktijkexamen
  Vanaf 18 jaar
 • Voor houders van
  Rijbewijs B
 • Cat. C
  MTM > 7,5 ton
  Aanhangwagen ≤ 750 kg
 • Cat. C(1)
  MTM tot max. 7,5 ton
  Aanhangwagen ≤ 750 kg
 • Aanvullende opleiding vakbekwaamheid
  Voor professionele bestuurders

Haal je Rijbewijs C(1) in 4 eenvoudige stappen.

Stap 1: Bereid je voor op het theoretisch examen

Studeer de wegcode met de studieboeken die je vindt in onze webwinkel. Bereid je nog beter voor en volg 6 uur theorieles, specifiek gericht op zwaar vervoer. 

C(1) met vakbekwaamheid: volg 6 uur theorieles en 1 dag opleiding basiskwalificatie.

Het theoretisch examen voor rijbewijs C

C(1) zonder vakbekwaamheid:
Vanaf je 18e kan je je theoretische examen afleggen. Van de 50 meerkeuzevragen moet je er minstens 41 juist hebben om te slagen.

C(1) met vakbekwaamheid:
Je kan je theoretische examen vanaf je 18e afleggen. Het examen omvat 100 meerkeuzevragen waarvan je er 80 of meer juist moet hebben om te slagen. Daarnaast krijg je 8 case studies met telkens 5 vragen en een mondeling gedeelte waarbij je 10 vragen binnen het uur moet beantwoorden.

 

Stap 2: Start met je praktijkopleiding

Zonder vakbekwaamheid:

Eerst moet je een medisch onderzoek ondergaan. Dat kan via de arbeidsgeneeskundige dienst van je werkgever of een erkende arbeidsgeneesheer naar keuze (bvb. Idewe, Ikmo, …). Je medische attest moet om de 5 jaar hernieuwd worden.

Als je in het bezit bent van je medische attest, begin je aan de praktijk met de zware vrachtwagen van onze rijschool. De praktijkopleiding omvat minimum 8 uur, maar we raden 12 uur aan.

Met vakbekwaamheid:
 • Je volgt minstens 8 uur praktijkles op privéterrein met de vrachtwagen van de rijschool.
 • Daarna volg je minimum 8 uur praktijkles op de openbare weg met de vrachtwagen van onze rijschool.

 

Stap 3: Leg je praktijkexamen af

C(1) zonder vakbekwaamheid:

Het praktijkexamen bestaat uit twee delen:

 • Een gedeelte manoeuvres
 • Een gedeelte openbare weg. 

Het praktijkexamen voor rijbewijs C(1) wordt afgelegd met de zware vrachtwagen van VAB-Rijschool en onder begeleiding van de rij-instructeur.

C(1) met vakbekwaamheid:
 • Eerst leg je het gedeelte manoeuvres en de basiskwalificatie vakbekwaamheid af.
 • Daarna kan je het examen op de openbare weg afleggen. Dat gedeelte duurt 90 minuten.

 

Stap 4: Proficiat, je bezit nu je rijbewijs C of C1

Jonger dan 21 jaar?

Dan kan je op de gemeente een Rijbewijs Cat. C1 (tot MTM 7,5 ton) afhalen. 

21 jaar of ouder?

Dan wordt het rijbewijs automatisch omgezet naar een volwaardig Rijbewijs C.

Na het praktijkexamen volg je nascholing bij VAB-Rijschool

Ben je professioneel actief als vrachtwagenchauffeur? Dan moet je van de overheid elke 5 jaar 35 uur nascholing volgen. VAB-Rijschool is door de FOD Mobiliteit erkend als opleidingscentrum en biedt een breed gamma erkende opleidingsmodules.

Hoeveel betaal je voor je Rijbewijs C (C1)?

Inbegrepen 8 u praktijkopleiding Rijbewijs C (C1)12 u praktijkopleiding Rijbewijs C (C1)16 u praktijkopleiding Rijbewijs C (C1) + vakbekwaamheid
Theorie wegcode
Theorie vakbekwaamheid   
Examenbegeleiding
Examenbegeleiding openbare weg   
Dossierkosten inbegrepen
Aantal uur8 uur12 uur16 uur
Tarief1 129 euro1 501 euro2 268 euro
 
Extra module
Bijkomend uur praktijkles1 uur
90 euro

 

Vraag deze opleidingen aan

Hou ook rekening met de kosten aan het examencentrum. Hun tarieven vind je terug op de website www.goca.be onder rijbewijs – tarieven.

Een rijopleiding wordt goedkoper met subsidies

Voor bedrijven en organisaties zijn er verschillende subsidiemogelijkheden.   
VAB-Rijschool wordt door meerdere instanties erkend als opleidingsverstrekker. Daardoor kan een rijopleiding heel wat goedkoper worden.

KMO portefeuille

De Vlaamse overheid

VAB-Rijschool is een door de Vlaamse overheid erkend opleidingsinstituut. Heb je medewerkers die hun rijbewijs willen behalen? Vraag dan zeker online subsidies aan via www.kmoportefeuille.be

Vanaf 1 april 2016 wordt de KMO-portefeuille, de subsidiemaatregel van de Vlaamse overheid ter ondersteuning van KMO's, vereenvoudigd.Wat verandert er concreet qua subsidie voor opleidingen? 

 • Het plafondbedrag wordt hoger: in plaats van 2.500 euro wordt dat 10.000 euro voor kleine ondernemingen en 15.000 euro voor middelgrote ondernemingen.
 • Het percentage voor de steun wordt lager: in plaats van 50 % wordt dat 40 % voor kleine ondernemingen en 30 % voor middelgrote ondernemingen.
 • Of u een kleine of middelgrote onderneming bent, hangt af van het aantal werknemers, omzet en/of balanstotaal. Sociaal Fonds Transport en Logistiek

Sociaal Fonds Transport

Stel je arbeiders te werk, aangegeven onder RSZ-code 083? Dan biedt het sociaal fonds van de sector een belangrijke financiële tussenkomst. De cao voor een financiële tussenkomst in het behalen van rijbewijzen C, CE en/of basiskwalificatie Vakbekwaamheid C werd verlengd tot 31 december 2015.

vormelek formelec

Vormelek

Voor werknemers uit de de elektrotechnische sector die hun rijbewijs BE, C of CE willen behalen, betaalt Vormelek een groot deel van de opleiding.

IPV Opleidingen en personeelsadvies

IPV: opleidingsadviseur voor de voedingsindustrie

Bedrijven uit voedingsnijverheid PC 118 (arbeiders) en PC 220 (bedienden) genieten subsidies als ze hun medewerkers een rijopleiding categorie BE, C of CE laten volgen. Daarnaast wordt er ook voorzien in een financiële tussenkomst voor nascholing vakbekwaamheid. Interesse? Contacteer je IPV-adviseur en VAB-Rijschool.

Fonds voor vakopleidingen in de bouwnijverheid

Ondernemingen die actief zijn in de bouwsector (woning- en industriebouw, burgerlijke bouwkunde en wegenwerken) genieten bijzondere voorwaarden als ze hun medewerkers een rijopleiding voor vrachtwagen en BE laten volgen. Daarnaast betaalt het Fonds ook het loon van de werknemer.

Educatief verlof

Werknemers die opteren voor de nascholing vakbekwaamheid en een VAB-opleiding volgen, kunnen rekenen op educatief verlof (onder voorwaarden). VAB-Rijschool nv heeft hiervoor als erkenningsnummer: N-2213-14.

Met VAB-Rijschool ben je altijd goed op wegJe leert rijden met een leswagen met dubbele bediening en de nieuwste rijtechnologieënOnze lesgevers zijn uitstekend opgeleid en worden continue bijgeschooldMet 75 kantoren verspreid over heel Vlaanderen is er altijd een VAB-Rijschoolkantoor in jouw buurt Wil je er direct aan beginnen? Boek dan in enkele klikken je volgende les online.Stel samen met onze medewerkers jouw persoonlijk opleidingsparcours samen