Rijbewijs CE

Haal je rijbewijs C(1)E in 4 eenvoudige stappen


 

Stap 1: Bereid je voor op het theoretische examen

C(1)E met vakbekwaamheid

Studeer de wegcode met de handboeken theorie en vakbekwaamheid. Je kan ook kiezen voor 7 uur theorieles en 1 dag opleiding basiskwalificatie via VAB-Rijschool.

C(1)E zonder vakbekwaamheid 
Je bent vrijgesteld van het theoretische examen. Ga naar stap 3.

 

Stap 2: Het theoretisch examen

C(1)E met vakbekwaamheid:
Voor je aan de praktijkopleiding kan beginnen, moet je eerst slagen voor het theoretisch examen. Dat kan je vanaf je 18de afleggen in elk examencentrum. Het examen omvat 100 meerkeuzevragen, waarvan je er minstens 80 juist moet hebben. Daarnaast krijg je 8 case studies met telkens 5 vragen en een mondeling gedeelte waarbij je 10 vragen binnen het uur moet beantwoorden.

C(1)E zonder vakbekwaamheid:
Je bent vrijgesteld van het theoretisch examen.

 

Stap 3: Volg praktijkopleiding

C(1)E met vakbekwaamheid:
Geslaagd voor je theoretisch examen? Dan kan je starten met de praktijkopleiding op het terrein van de rijschool. Op voorwaarde dat je 18 jaar bent, reeds een Rijbewijs C(1) hebt, alsook een medisch attest (moet elke 5 jaar hernieuwd worden). Volg les met een vrachtwagen en oplegger van VAB-Rijschool. Minstens 8 uren, maar we raden 12 uren aan als je het echt goed onder de knie wil krijgen.

C(1)E zonder vakbekwaamheid:
Je kan onmiddellijk starten met de praktijkopleiding als je 21 jaar bent, een Rijbewijs C(1) hebt, alsook een attest van de medische keuring (moet elke 5 jaar hernieuwd worden). Heb je reeds een bewijs van vakbekwaamheid? Dan kan je reeds vanaf je 18de starten met je praktijkopleiding. Een instructeur geeft je 8 uren les met een vrachtwagen en oplegger van VAB-Rijschool. We raden echter 12 uren les aan.

Meest Gekozen

12 u opleiding Rijbewijs CE

C zonder vakbekwaamheid => CE zonder vakbekwaamheid
C met vakbekwaamheid => CE met vakbekwaamheid

 • 12u praktijkopleiding met een sleep van de rijschool
 • wij leggen samen met jou het examen af

Opgelet: de kost van het examencentrum is niet inbegrepen


€ 1832,00
VAB lid
€ 1832,00

16 u opleiding Rijbewijs CE met vakbekwaamheid

C zonder vakbekwaamheid => CE met vakbekwaamheid

 • 16u praktijkopleiding met een sleep van de rijschool
 • wij leggen samen met jou de examens af
  • Basiskwalificatie terrein
  • Openbare weg met vakbekwaamheid

Opgelet: de kost van het examencentrum is niet inbegrepen


€ 2681,00
VAB lid
€ 2681,00

Upgrade Rijbewijs CE naar Rijbewijs CE met vakbekwaamheid

CE zonder vakbekwaamheid => CE met vakbekwaamheid

 • 10u praktijkopleiding met een sleep van de rijschool
 • wij leggen samen met jou de examens af
  • Basiskwalificatie
  • Openbare weg met vakbekwaamheid

Opgelet: de kost van het examencentrum is niet inbegrepen


€ 1817,00
VAB lid
€ 1817,00
 

Stap 4: Leg het praktijkexamen af

C(1)E met vakbekwaamheid: Leg het examen manoeuvres en basiskwalificatie af
Nadat je hiervoor geslaagd bent, kan je praktijkopleiding volgen op de openbare weg, met een vrachtwagen en oplegger van de rijschool. Minstens 8 uren, maar we raden 12 uren aan. Tenslotte kan je het examen basiskwalificatie afleggen op de openbare weg.

C(1)E zonder vakbekwaamheid: Leg je praktijkexamen af
Leg het praktijkexamen af met de vrachtwagen en oplegger van onze rijschool. Eerst de manoeuvres, op het terrein van het examencentrum. Daarna de proef op de openbare weg.

 

Een rijopleiding wordt goedkoper met subsidies

Voor bedrijven en organisaties zijn er verschillende subsidiemogelijkheden.   
VAB-Rijschool wordt door meerdere instanties erkend als opleidingsverstrekker. Daardoor kan een rijopleiding heel wat goedkoper worden.

KMO portefeuille

De Vlaamse overheid

VAB-Rijschool is een door de Vlaamse overheid erkend opleidingsinstituut. Heb je medewerkers die hun rijbewijs willen behalen? Vraag dan zeker online subsidies aan via www.kmoportefeuille.be

Vanaf 1 april 2016 wordt de KMO-portefeuille, de subsidiemaatregel van de Vlaamse overheid ter ondersteuning van KMO's, vereenvoudigd.Wat verandert er concreet qua subsidie voor opleidingen? 

 • Het plafondbedrag wordt hoger: in plaats van 2.500 euro wordt dat 10.000 euro voor kleine ondernemingen en 15.000 euro voor middelgrote ondernemingen.
 • Het percentage voor de steun wordt lager: in plaats van 50 % wordt dat 40 % voor kleine ondernemingen en 30 % voor middelgrote ondernemingen.
 • Of u een kleine of middelgrote onderneming bent, hangt af van het aantal werknemers, omzet en/of balanstotaal. Sociaal Fonds Transport en Logistiek

Sociaal Fonds Transport

Stel je arbeiders te werk, aangegeven onder RSZ-code 083? Dan biedt het sociaal fonds van de sector een belangrijke financiële tussenkomst. De cao voor een financiële tussenkomst in het behalen van rijbewijzen C, CE en/of basiskwalificatie Vakbekwaamheid C werd verlengd tot 31 december 2015.
vormelek formelec

Vormelek

Voor werknemers uit de de elektrotechnische sector die hun rijbewijs BE, C of CE willen behalen, betaalt Vormelek een groot deel van de opleiding.
IPV Opleidingen en personeelsadvies

IPV: opleidingsadviseur voor de voedingsindustrie

Bedrijven uit voedingsnijverheid PC 118 (arbeiders) en PC 220 (bedienden) genieten subsidies als ze hun medewerkers een rijopleiding categorie BE, C of CE laten volgen. Daarnaast wordt er ook voorzien in een financiële tussenkomst voor nascholing vakbekwaamheid. Interesse? Contacteer je IPV-adviseur en VAB-Rijschool.

Fonds voor vakopleidingen in de bouwnijverheid

Ondernemingen die actief zijn in de bouwsector (woning- en industriebouw, burgerlijke bouwkunde en wegenwerken) genieten bijzondere voorwaarden als ze hun medewerkers een rijopleiding voor vrachtwagen en BE laten volgen. Daarnaast betaalt het Fonds ook het loon van de werknemer.

Educatief verlof

Werknemers die opteren voor de nascholing vakbekwaamheid en een VAB-opleiding volgen, kunnen rekenen op educatief verlof (onder voorwaarden). VAB-Rijschool nv heeft hiervoor als erkenningsnummer: N-2213-14.

Toelatingsvoorwaarden

 • Praktijkexamen CE of C1(E)
  Vanaf 21 jaar
 • Voor houders van
  Rijbewijs C(1)
 • Cat. CE
  Trekkend voertuig van categorie C en aanhangwagen of oplegger met MTM van meer dan 750 kg.
 • Cat. C1E Trekkend voertuig van cat. B en aanhangwagen of oplegger met een MTM van meer dan 3.500 kg (max. toegelaten massa max. 12.000 kg)
 • Module Vakbekwaamheid
  Voor professionele bestuurders