Opleiding elektrisch fietsen

Fietsen met een e-bike of speed pedelec zonder gevaren

 

Elektrische fietsen worden steeds beter en de voordelen ervan vallen meer en meer in de smaak bij werkgevers én werknemers. Toch is dit niet altijd zonder gevaren. Wie met een elektrische fiets rijdt, en vooral met een speed pedelec, merkt al snel het verschil tussen gewoon fietsen. Vooral de hogere snelheden en verminderde controle zijn opmerkelijk. Ook in de wegcode ontstaan steeds er nieuwe regels rond elektrisch fietsen.

Deze nieuwe manier van fietsen vraagt nu eenmaal nieuwe vaardigheden. Net daarom biedt VAB-Rijschool een opleiding elektrisch fietsen aan waarbij de bewustwording van deze aanpassingen centraal staat. Werken aan fietsveiligheid is zowel voor werkgever als werknemer meer dan ooit van belang.

Opleiding of meer info aanvragen

 

Waarom organiseert VAB-Rijschool fietsopleidingen?

Bij VAB ligt de focus op het ontzorgen van onze klanten bij verplaatsingen in binnen -en buitenland. Bedrijven kunnen bij ons terecht met al hun mobiliteitsvragen die we proberen te beantwoorden met kwaliteitsvolle oplossingen, opleidingen of advies. Door de opmars van de elektrische fietsen en speed pedelecs merken we dat er veel vragen en onduidelijkheden zijn rond het gebruik ervan. Deze vragen hebben we gebundeld en samen met Sportwerk Vlaanderen en Bike Republic gevormd tot een interactieve en veelzijdige opleiding.

 

Doel van de fietsopleiding

Het doel van deze e-bikeopleiding is om kandidaten er zich van bewust te maken wat een goede attitude is om een e-bike te besturen, wat je mag en niet mag doen met jouw type elektrische fiets én waar de mogelijke gevaren van elektrisch fietsen schuilen. Op deze manieren willen we het aantal ongevallen bij woon-werkverkeer reduceren. We gaan hier ver in en gebruiken verkeerssituaties die zich in de nabije omgeving van onze klant bevinden.

 

Een e-bikeopleiding voor jouw bedrijf?

Onze opleiding elektrisch fietsen is geschikt voor elk bedrijf dat werknemers heeft die zich met de fiets naar het werk begeven. Zowel bedrijven in de haven van Antwerpen, grote multinationals, stads -en gemeentebesturen en KMO’s kwamen reeds bij ons aankloppen. We zijn flexibel en kunnen gemakkelijk onze opleiding aanpassen aan de grootte van jouw bedrijf.

 

Waar worden deze cursussen georganiseerd?

VAB-Rijschool beschikt in elke provincie over een ruim oefenterrein waar deze opleiding georganiseerd kan worden. Beschikt jouw firma over voldoende ruimte? Dan komt onze mobiele dienst met plezier de opleiding geven op jullie site.

 

Hoe ziet zo’n elektrische fietsopleiding er uit?

De opleiding duurt een halve dag en bestaat uit 3 verschillende delen: een stuk theorie, praktijkoefeningen en een evaluatiemoment.

 

Theorie:

De lesgever van VAB-Rijschool gaat dieper in op alle regels en wetgeving rond het rijden met een elektrische fiets of speed pedelec. Dit wordt gegeven in een leslokaal uitgerust met beamer of online via Zoom of MS Teams.

Duurtijd: 1u 30 min.

Doelstellingen:

Lees hier de basisregels

 

Praktijkoefeningen:

Gevarieerde praktische oefeningen waarbij dagelijkse verkeerssituaties worden nagebootst. Er kan gevarieerd worden tussen elektrische fietsen of speed-pedelecs, maar ook in dames -en herenuitvoeringen.

Duurtijd: 1u 30 min.

Doelstellingen:

 

Evaluatiegesprek:

Laatste stuk theorie met als doel om te reflecteren, ook gegeven door een lesgever van VAB-Rijschool. Wordt ook gegeven in een leslokaal uitgerust met beamer. Kan ook online indien gewenst via Zoom of MS Teams (1u).

Duurtijd: 45 min.

De groepsdiscussie kan worden ingeleid met enkele vragen zoals:

Eindigen doen we met een “wathebikgeleerd-moment”.

 

 

logo_acerta

Overweeg je nog om een bedrijfseigen (elektrische) fietsbeleid op poten te zetten, dan helpt Acerta jou hier graag bij. Dit kan gaan van de berekeningen voor een eventuele (optimale) financiering tot het opstellen van de noodzakelijke juridische documenten (policies, bijlages aan de arbeidsovereenkomsten, etc). Ook als je het groter ziet en interesse zou hebben om een cafetariaplan in te voeren waar (elektrische) bedrijfsfietsen een onderdeel kunnen van uitmaken helpen wij jou graag verder.

Voor meer informatie kan je contact opnemen met Acerta Legal Consult via legal.consult@acerta.be of via 016/24.63.45.

 

Een opleiding aanvragen of meer info nodig?