Het terugkommoment voor auto rijbewijs B

Het terugkommoment is een verplichte opleiding van 4 uur na het behalen van je rijbewijs. Onze professionele lesgevers gaan niet enkel theoretisch door de risico's in het verkeer, maar je kan ze ook zelf op een veilige manier ondervinden. De kersverse chauffeurs die je voorgingen waren alvast laaiend enthousiast over het terugkommoment en hebben hun rijbewijs definitief in handen!

Inschrijven voor een terugkommoment bij een rijschool in de buurt doe je gemakkelijk en snel online via onderstaande knop.

Reserveer jouw terugkommoment 

 

Weet je niet goed hoe en wat? Dan zetten we alles nog even voor jou op een rijtje van wat je mag verwachten op een terugkommoment.

 

Wat is een terugkommoment voor rijbewijs B?

Het terugkommoment voor rijbewijs B is een opleiding van 4 uur en bestaat uit 3 delen:

Het terugkommoment wordt georganiseerd voor groepen van 6 tot 18 personen. Je moet
na het terugkommoment geen examen afleggen. Kom zeker op tijd, laatkomers kunnen het terugkommoment niet starten en moeten zich opnieuw inschrijven.

 

Voor wie is het terugkommoment?

Je moet het terugkommoment volgen als je aan 3 volgende voorwaarden voldoet:

  1. Je woont in Vlaanderen
  2. Je hebt een rijbewijs B dat is afgeleverd in Vlaanderen
  3. Je laatste voorlopig rijbewijs in Vlaanderen is aangevraagd na 01.10.2017

 

Wanneer moet ik het terugkommoment voor mijn rijbewijs niet bijwonen?

Je moet het terugkommoment niet volgen als je jouw laatste voorlopig rijbewijs hebt aangevraagd voor 01.10.2017, ook al was dit voorlopig rijbewijs niet meer geldig op de dag van het praktijkexamen.

 

Hoeveel kost een terugkommoment voor mijn rijbewijs?

De prijs van het terugkommoment bedraagt €102

 

Wanneer moet ik een terugkommoment volgen?

Je zal het terugkommoment moeten volgen tussen 6 en 9 maanden na het behalen van het definitieve autorijbewijs. Best dat je kijkt naar de datum van afgifte die op je rijbewijs staat en zelf opvolgt vanaf wanneer je een cursus mag volgen. 3 weken voor die periode van 3 maanden start ontvang je wel nog een herinneringsbrief van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.
Als je de termijn van 9 maanden overschrijdt zonder een geldig uitstel gevraagd te hebben, zal je een boete moeten betalen van €51 op de dag dat je het terugkommoment volgt. Je kan uitstel vragen aan MOW vanwege:
  • Medische redenen
  • Verblijf in het buitenland voor werk of studie
  • Gevangenisstraf, opname in een ziekenhuis of psychiatrisch centrum
Dit gebeurt door het invullen van een formulier dat terug te vinden is op de website van MOW. Als je niet deelneemt aan het terugkommoment, riskeer je een bestraffing van €4000.
 

Hoe kan men zich inschrijven?

Je kiest zelf bij welke organisatie je de cursus wenst te volgen. Indien je het terugkommoment graag bij VAB-Rijschool volgt, dan kan je je via bovenstaande knop meteen online inschrijven.