Een job vol uitdagingen en afwisseling

Word rijlesgever/rijlesgeefster

VAB-Rijschool is steeds op zoek naar nieuwe lesgevers. Want wat is zinvoller dan iemand iets nieuws bij te brengen en wegwijs te maken in het steeds drukker wordende verkeer? Als rijschoollesgever kan je op deel- of voltijdse basis, of zelfs als losse (occasionele) medewerker tewerkgesteld worden. Het beroep van rijschoollesgever heeft niet alleen een grote maatschappelijke waarde, je haalt er zelf ook heel wat voldoening uit.

IN HET BEZIT VAN EEN BREVET

Profiel

 • Je hebt een voorbeeldfunctie in het verkeer.
 • Je past je vlot aan aan elke individuele klant.
 • Je bent een echte coach en geeft opbouwende feedback.
 • Je bent stressbestendig.
 • Je vervult je administratieve zaken stipt.
 • Je verzorgt je taal en je voorkomen.
 • Je blijft in alle omstandigheden beleefd en alert.
Bekijk de vacatures 
 

IN HET BEZIT VAN EEN STAGETOELATING

 

VAB biedt jaarlijks 10-tallen cursisten de mogelijkheid om een stage te doen. Als je in het bezit bent van een stagetoelating, kunnen wij jou het volgende bieden:

 • Individueel traject:
je bepaalt zelf wanneer en hoeveel uren je beschikbaar bent.
 • Ervaren lesgevers en mentoren:
Je krijgt een vaste mentor die jou tijdens de stage zal begeleiden. Mentoren zijn ervaren lesgevers. Zij leren jou stap voor stap hoe je een les moet opbouwen, hoe je een leerling kan begeleiden en moet bijsturen waar nodig.
 • Regiocoach:
De regiocoach volgt alle stagiairs en nieuwe werknemers op, geeft tips en tricks en is het vaste contactpersoon als je vragen hebt over het lesgeven.
 •  Administratieve ondersteuning en vast contactpersoon:
Je krijgt een vast contactpersoon op de personeelsdienst. Wij zoeken een mentor voor je, maken de eerste planning op, en zorgen voor een administratieve ondersteuning. Bovendien kan je met al je vragen bij deze persoon terecht.
 • Stage zo dicht mogelijk bij huis:
We zijn gelegen in heel Vlaanderen en zoeken steeds een stagekantoor en mentor zo dicht mogelijk bij huis. Hierbij houden wij steeds rekening met beschikbaarheden van jou en de mentor.
 • Vaste indiensttreding na positieve stage:
Als de stage positief wordt beëindigd zullen we steeds samen op zoek gaan naar een mogelijke indiensttreding. Dit kan zowel als losse, deeltijds of voltijdse medewerker.


Interesse? Mail naar vorming@vabrijschool.be

 

DE OPLEIDING TOT RIJLESGEVER

Jaarlijks organiseert VAB Rijschool een aantal vooropleidingen tot rijlesgever.

Twijfel je nog of heb je nog vragen? Voorafgaand aan de opleidingen worden er ook infosessies gegeven.

Tijdens deze infosessie krijg je alle uitleg over de opleiding, examens, stage en tewerkstellingsmogelijkheden. Na deze infosessie kan je ingeschreven worden voor een selectiegesprek.

Heb je interesse in de opleiding en zou je graag aanwezig zijn bij een infosessie? Stuur dan een mail naar vorming@vabrijschool.be.

 

Hoe ziet het opleidingstraject eruit:

1. Vooropleiding

 

De vooropleiding kan je volgen ter voorbereiding op het theoretisch examen bij het ministerie. Je kan hiermee brevet II (praktijk auto), III (theorie) en IV (praktijk moto) behalen.

Lessenpakket voor de brevetten II en IV

 • Wegcode, rechtspraak en wetgeving rijbewijs 
 • Automechaniek en elektriciteit
 • Theoretische en praktische methodiek
De cursusprijs is € 700 voor het volledige pakket

Lessenpakket voor het brevet III
 • Wegcode, rechtspraak en wetgeving rijbewijs
 • Theoretische en praktische methodiek  
De cursusprijs is € 500 voor het volledige pakket, indien je voor de brevetten II én III gaat, betaal je in totaal € 700.

Vierdaagse motorstage (bijkomend voor het brevet IV)
 • Lessenschema’s 
 • Eigen rijvaardigheid
 • Praktijkoefeningen
 • Aanvullende lessen motorfietsmechaniek
De kostprijs is € 650 met eigen motorfiets en € 800 met de motorfiets van de rijschool (beperkt beschikbaar).

De motorstage gaat in 2020 door op 18, 19, 25 en 26 april. 

De opleiding kan deels betaald worden met opleidingscheques van de VDAB (https://www.vdab.be/opleidingscheques/werknemers.shtml). Ook kan er betaald worden met de KMO-portefeuille (https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille).

De opleiding duurt 3 á 4 maanden en gaat steeds door op woensdagavond en zaterdag overdag. Enkel aanwezig zijn tijdens de lessen is niet voldoende om de examens tot een goed einde te brengen. Je zal hiervoor ook thuis moeten studeren.

De opleiding geeft recht op educatief verlof. Hierdoor kan je betaald afwezig zijn op je huidige werk om meer tijd te kunnen spenderen aan je opleiding (maximaal 120u).

Wettelijke voorwaarden om rijlesgever te worden
-       Je bent lichamelijk geschikt voor het bekomen van een geneeskundig schifting voor bestuurders van groep 2 (niet voor lesgever theorie). 
-       Je bent niet ontzegd geweest van het recht tot sturen (behalve bij uitwissing van de veroordeling of bij herstel in rechten).
-       Je kan een blanco uittreksel uit het strafregister model 2 voorleggen.
-       Je bent minstens 3 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs B.

 

2. Theoretisch examen bij het ministerie

Na de vooropleiding kan je ingeschreven worden voor het theoretisch examen bij het ministerie. Dit bestaat uit twee onderdelen:

 • Schriftelijk examen;
 • Als je slaagt voor het schriftelijk examen: een mondeling examen.
Beide examens gaan over de wegcode en mechanica.
De examens gaan door in januari, maart, mei en september.
-     Als je ook voor het mondeling examen slaagt, kan je de stagetoelating aanvragen.
Mocht je niet slagen; het opleidingsattest blijft 3 jaar geldig en dus heb je 3 jaar de tijd om alsnog te slagen.

 

 3.    Stage

Na het afronden van je vooropleiding en examens kan je de stage starten zodra je de stagetoelating hebt ontvangen.

Aantal uren stage

Brevet II auto

Minimaal 225u

Brevet III Theorie

Minimaal 57u

Brevet IV moto

Minimaal 225u


De stage wordt onderverdeeld in een kijkstage (meekijken), begeleide stage (zelf lesgeven met een mentor om je te ondersteunen) en zelfstandige stage (zelf lesgeven zonder mentor).
Je krijgt een vaste mentor die jou tijdens de stage zal begeleiden. Mentoren zijn ervaren lesgevers. Zij leren jou stap voor stap hoe je een les moet opbouwen, hoe je een leerling kan begeleiden en moet bijsturen waar nodig.
Daarnaast hebben we een regiocoach in dienst. Hij volgt alle stagiairs en nieuwe werknemers op, geeft tips en tricks en is een vast contactpersoon voor al je vragen over het lesgeven. Hij kan je motiveren als het even moeilijker gaat.
 
Bovendien krijg je een vast contactpersoon op de personeelsdienst die jouw opstart en stage administratief en logistiek zal ondersteunen en opvolgen.
Wij gaan op zoek naar een ervaren mentor in jouw eigen regio, bereiden de eerste planning voor, ondersteunen jou administratief en helpen steeds bij vragen of problemen.

 

 4.   Modelles

Als je stage is afgerond, kan je ingeschreven worden voor de modelles. Bij de modelles laat je aan een jury van rijschooldirecteurs zien hoe je lesgeeft. Als je hiervoor slaagt, ben je een gebrevetteerde instructeur.

 

Heb je vragen over de opleiding, of wil je graag ingeschreven worden voor een infosessie? Stuur dan een mail naar: vorming@vabrijschool.be