Veelgestelde vragen
Vragen over (online) theorielessen
Waar kan ik lesboeken kopen?
Moet ik zelf nog studeren na het volgen van de online theoriecursus?
Ja, deze opleiding bestaat uit online lessen en stukken zelfstudie. Onze coaches gaan dieper in op bepaalde hoofdstukken. Andere delen leerstof zal je zelf moeten studeren. Geen paniek, we stellen al het nodige materiaal ter beschikking.
Kan ik de online lessen herbekijken?
Nee, de lessen worden niet opgenomen. Je kan wel te allen tijde de presentaties, leerstof, samenvattingen en bijhorende proefexamens raadplegen.
Hoelang krijg ik nog toegang tot het leerplatform na het volgen van de opleiding?
Als de opleiding is afgerond krijg je nog 2 maanden toegang tot het leerplatform.
Ik ben 2x niet geslaagd voor mijn theorie examen rijbewijs B en moet een theoriecursus inplannen. Is een online theoriecursus geschikt?
Neen. Je bent verplicht om een cursus van 12u te volgen en fysiek aanwezig te zijn in de opleiding. Onze online theoriecursus betreft een online opleiding van 6u en wordt aangevuld met zelfstudie. Je krijgt geen attest na het volgen van deze online opleiding.
Vragen over praktijklessen
Kan ik de praktijkoefeningen ook uitvoeren met een automaat?
Ja, geen zorgen. Op elke locatie zijn er zowel handgeschakelde als automatische wagens aanwezig om het praktijkgedeelte uit te voeren.
Hoe kan ik een les verplaatsen of annuleren?
Voor het annuleren of verplaatsen van rijlessen en theorielessen binnen de categorieën A, AM en B tot 5 werkdagen en een examenbegeleiding tot 5 werkdagen op voorhand wordt alleen de administratiekost aangerekend. Bij annuleren of verplaatsen op kortere termijn is het volledige lesgeld verschuldigd.
Opleidingen binnen het kader van de categorieën BE, C, CE, D en nascholing kunnen kosteloos geannuleerd worden tot 10 werkdagen voor aanvang van de opleiding, tenzij anders aangegeven. Bij annulering in de periode 10 tot 5 werkdagen voor aanvang van de cursus wordt 50 % van de overeengekomen prijs in rekening gebracht.
Kan ik rijlessen volgen met mijn eigen auto?
Hoe kan ik bij ziekte mijn lesgever verwittigen?
• Als je kantoor niet open is, zal je automatisch doorverbonden worden met het clusterkantoor van jouw regio. Zij kunnen de lesgever informeren.
• Stuur ook via e-mail je ziektebriefje door naar het kantoor.
Kan ik in termijnen betalen?
Alle lessen die ingepland worden, dienen ook onmiddellijk betaald te worden. Het is niet mogelijk in termijnen te betalen. Zowel online als via een kantoor.
Je kan lessen wel afzonderlijk inplannen. Je kan bijvoorbeeld 10u inplannen en betalen en nadien opnieuw 10u inplannen en betalen.
Kan ik telefonisch lessen of cursussen inplannen?
Dit is helaas niet mogelijk. Je kan de lessen of cursussen inplannen via onze website of door langs te gaan in het desbetreffende kantoor.
Kan ik een cursus defensief rijden volgen?
Bedrijven kunnen een aanvraag indienen via onze website.
Particulieren: Het is mogelijk dat een verzekeringsmaatschappij na een ongeval vraagt om een cursus ‘defensief rijden’ te volgen. Dit komt neer op 2u praktijkles waarbij de lesgever je alle aspecten van anticiperend rijden (zoals het gebruik van spiegels en kijktechnieken) en ecologisch rijden zal bijleren. Je kan dit inplannen via de website door een ‘vrij lesblok’ te selecteren bij ‘stel zelf je pakket samen’. Meld aan het begin van de rijles aan je lesgever dat je reeds een rijbewijs hebt en dat je voor een cursus defensief rijden komt. Na de opleiding krijg je een attest mee van je lesgever dat je kan afgeven aan je verzekering. Je kan natuurlijk deze cursus ook inplannen door langs te gaan in het gewenste kantoor.
Er is iets misgegaan tijdens de betaling van mijn reservatie en nu zijn mijn vrije lesblokken niet meer zichtbaar. Wat moet ik doen?
Tijdens het bestelproces worden de gekozen lessen tijdelijk geblokkeerd zodat andere klanten deze niet meer kunnen kiezen. Als de betaling niet kan doorgaan of het bestelproces wordt afgebroken, blijven deze lessen 30 minuten geblokkeerd. Nadien worden deze lesblokken opnieuw vrijgegeven voor alle klanten.
Vragen over rijexamens
Hoe kan ik een praktijkexamen inplannen?
• Je kan geen examen inplannen bij ons indien je nog geen lessen volgde. Wij vragen om minstens 6u voorbereidende les te volgen.
• Breng zeker onderstaande documenten mee naar het kantoor:
o Identiteitskaart
o Voorlopig rijbewijs (of stageattest indien het voorlopig rijbewijs vervallen is)
o De nodige attesten (vb: 6u verplicht, attest wijzigen rijschool, vormingsmomenten…)
Vragen over het terugkommoment
Wat is een terugkommoment?
Het terugkommoment voor rijbewijs B is een opleiding van 4 uur en bestaat uit 3 delen:
- • Kennismaking (30 minuten) en zelfevaluatie
- • Praktijkoefeningen op een afgesloten terrein (120 minuten)
- ◦ Stopoefening
- ◦ Afleidingsoefening
- ◦ Slalomoefening
- • Groepsgesprek (90 minuten) over rijattitude
Het terugkommoment wordt georganiseerd voor groepen van 6 tot 18 personen.
Je moet na het terugkommoment geen examen afleggen.
Kom zeker op tijd, laatkomers kunnen het terugkommoment niet starten en moeten zich opnieuw inschrijven.
Voor wie is een terugkommoment?
Als je aan de volgende 3 voorwaarden voldoet, moet je deelnemen aan het terugkommoment:
- • je hebt vanaf 1 oktober 2017 of later je voorlopig rijbewijs aangevraagd of omgewisseld naar een ander model
- • je voorlopig en definitief rijbewijs zijn afgeleverd in een Vlaamse gemeente
- • je woont na het behalen van je definitief rijbewijs in Vlaanderen.
Je moet niet deelnemen aan het terugkommoment als je:
- • je voorlopig rijbewijs hebt aangevraagd voor 1 oktober 2017, tenzij je je voorlopig rijbewijs nadien hebt omgewisseld
- • je voorlopig rijbewijs hebt aangevraagd voor 1 oktober 2017, en nadien hebt ingewisseld (wegens verlies, beschadiging, niet-gelijkende foto of wijziging van de begeleider).
- • je niet meer officieel in Vlaanderen woont na het behalen van het definitief rijbewijs.
Wanneer moet ik een terugkommoment volgen?
Je zal het terugkommoment moeten volgen in de periode tussen 6 en 9 maanden na afgiftedatum van het eerste definitieve autorijbewijs categorie B. (Kijk dit na op de achterkant van je rijbewijs in kolom 10 bij het autootje met de letter B.)
Let op:
- • Het terugkommoment kan NIET worden gevolgd voor aanvang van deze periode. Ongeveer 3 weken voor de start van die periode van 3 maanden ontvang je nog een herinneringsbrief van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.
- • Het is niet uitgesloten dat een brief jou niet bereikt of dat deze verloren gaat. Het niet beschikken over een brief is geen geldige reden om je niet te hoeven inschrijven. Bij twijfel kan je steeds contact opnemen met het DMOW (Departement Mobiliteit en Openbare Werken)
- • Als je de termijn van 9 maanden overschrijdt zonder een geldig uitstel gevraagd te hebben, zal je een toeslag moeten betalen van € 60 op de dag dat je het terugkommoment volgt. Je kan uitstel vragen aan het DMOW vanwege:
- • Medische redenen
- • Verblijf in het buitenland voor werk of studie
- • Bij vrijheidsbeneming door een rechterlijke beslissing (vb. gevangenisstraf, verplichte opname in een psychiatrisch centrum)
Waar kan ik het terugkommoment volgen?
Bekijk hier de verschillende locaties waar je het terugkommoment kan volgen bij VAB-Rijschool.
Hoe kan ik me inschrijven voor een terugkommoment?
Volg je graag het terugkommoment bij VAB-Rijschool? Reserveer nu jouw terugkommoment.
Wat als ik mijn terugkommoment ben vergeten te boeken?
Je kan nog steeds een terugkommoment inplannen t.e.m. 11 maanden na het behalen van je rijbewijs B, mits het betalen van een toeslag op de locatie van het terugkommoment.
Vragen over het vormingsmoment
Het lukt me niet om een vormingsmoment in te plannen.
Hoe kan ik mijn geplande vormingsmoment verplaatsen of annuleren?
Mag ik al oefenen met de leerling voordat ik het vormingsmoment gevolgd hebt?
Aan welke technische vereisten moet ik voldoen om een online vormingsmoment te kunnen volgen?
De camera moet gedurende de hele opleiding aanstaan. Indien je geen camera hebt, zal de lesgever je niet toelaten in de opleiding en zal je geen attest krijgen.
Zorg ervoor dat je voor de start van je opleiding de Itsme app geïnstalleerd hebt zodat je je bij het begin van de opleiding kan registreren als aanwezig op de website van de overheid.
Gelieve ook minstens 15 minuten op voorhand aanwezig te zijn om deze registratie te kunnen uitvoeren. Zowel bij een klassikaal als en online vormingsmoment. De opleiding start stipt op het aangegeven tijdstip. Nadien is het niet meer mogelijk om kandidaten te registreren en kan er bijgevolg niemand meer toegelaten worden tot de opleiding.
Ik heb me ingeschreven voor een online vormingsmoment, maar ik vind de Teams link niet.
24u Voor de opleiding krijg je een herinneringsmail. Ook hierin vind je de link terug.
Bij twijfel neem je best contact op met vormingsmoment@vabrijschool.be.
Ik heb eerder al een vormingsmoment gevolgd maar ik ben het attest verloren. Hoe kan ik een duplicaat bekomen?
Heb je het vormingsmoment na 1 maart 2024 gevolgd, dan neem je best eerst telefonisch contact op met een VAB-Rijschoolkantoor waar je dit wenst af te halen. Op die manier kunnen zij je attest op voorhand in orde maken en jou informeren zodra je het kan afhalen.
Wanneer ontvang ik mijn attest?
Heb je een klassikaal vormingsmoment gevolgd? Dan ontvang je meteen na de opleiding het attest op papier. Volgde je een online vormingsmoment, dan ontvang je je attest via mail. Dit wordt meestal kort na de opleiding verzonden maar kan in uitzonderlijke gevallen langer, tot maximaal 2 weken duren. Hou dus zeker je mailbox in de gaten en vergeet ook niet in je spambox te kijken.
Iedereen die een vormingsmoment gevolgd heeft, kan dit ook raadplegen in “Mijn Burgerprofiel” op de website van de Vlaamse Overheid. Op het praktijkexamen zal het examencentrum via het burgerprofiel controleren of het vormingsmoment gevolgd werd. We raden aan om dit ook op voorhand zelf even na te kijken.
Vragen over leren rijden met een Cambio-wagen
Leren rijden met een Cambio deelwagen, hoe werkt dat?
Dankzij de samenwerking tussen VAB-Rijschool en Cambio kan jij een deelauto gebruiken om te leren rijden. Het huren van de wagen werkt dus ook via het normale Cambio-systeem. Je maakt een reservatie en haalt de auto op aan de gekozen locatie op het gekozen tijdstip. De auto open je met je Cambio-kaart. De sleutel vind je vervolgens in de wagen zelf. Na je registratie krijg je van Cambio alle uitleg rond de werking van de wagen en krijg je jouw Cambio-kaart ook toegestuurd.
Hoe kan ik me registreren?
Je registreren voor de huurleswagen kan eenvoudig door het online registratieformulier in te vullen en de benodigde documenten op te laden. Een medewerker van Cambio neemt daarna contact met je op om je aanvraag verder te behandelen en je wegwijs te maken in het Cambio-systeem.
Welke documenten heb ik nodig om me te registreren?
Om je registratie te voltooien moet je 3 bestanden opladen:
- - Kopie van je identiteitskaart
- - Kopie van je voorlopig rijbewijs (18M of 36M)
- - Bekwaamheidsattest indien je 20u rijles hebt gevolgd
Hoeveel kost het gebruik van zo'n deelwagen?
De wagen kost € 15 per uur bij gebruik tussen 7u en 23u. Dit is inclusief brandstof, verzekering, pechverhelping, onderhoud etc. Bij inschrijving betaal je éénmalig een instapkost van € 35 én een financieringsbijdrage (waarborg) van € 250 die je achteraf terugkrijgt. Elke maand ontvang je via domiciliëring een afrekening van je gereden uren. Hiermee ben je dus ook lid van Cambio en kan je, zodra je je definitieve rijbewijs hebt, blijven genieten van de deelwagens van Cambio.
Wat zijn de voorwaarden voor het gebruik van een deelauto?
Aangezien je met een recente wagen de baan op gaat, vragen we toch dat je minstens de basiskennis onder de knie hebt en minimaal 6u rijles gevolgd hebt. Het attest van gevolgde lessen moet je kunnen voorleggen, that’s all! Heb je eerder al lessen gevolgd bij een andere rijschool? Ook die zijn geldig.
Kan ik de wagen altijd huren?
In principe kan je de wagens altijd reserveren. Doe dit op tijd, zo ben je zeker dat je een wagen ter beschikking hebt op het gewenste moment. Let op! Het is verboden om met een voorlopig rijbewijs de baan op te gaan op vrijdag-, zaterdag- en zondagnacht, de nacht voorgaand aan een wettelijke feestdag en de nacht van de wettelijke feestdag zelf, telkens van 22u ’s avonds tot 6u ’s morgens. Het is dus je eigen verantwoordelijkheid om dit correct na te leven.
Moet ik zelf een L-sticker en extra binnenspiegel voorzien?
Alle wagens zijn voorzien van een L-teken op de achterruit en een extra binnenspiegel voor de begeleider. Helaas merken we op dat deze items af en toe verdwijnen. Daarom voorzie je voor de zekerheid best ook zelf een extra spiegel en L-teken bij gebruik van de een van de wagens. Deze kan je kopen in onze webshop.
Ik heb een voorlopig rijbewijs 18 maanden en mag oefenen zonder begeleider, kan ik de wagen huren?
Ja, indien je minstens 20u rijles hebt gevolgd en je bekwaamheidsattest gekregen hebt, mag je de auto huren om rijervaring op te doen. Natuurlijk raden we aan om toch altijd te oefenen met een ervaren bestuurder op de passagiersstoel.
Mag ik mijn examen afleggen met een deelwagen?
Ja, je mag op examen gaan met de huurleswagen. Stuur zeker een mail naar cambio@vlaanderen.be met vermelding van klantnummer en de gereserveerde wagen en datum. Op die manier kunnen de techniekers van Cambio een extra check doen op de wagen, zo ben je 100% zeker examen-proof. Reserveer de wagen steeds ruim op voorhand en zorg er zeker voor dat je genoeg tijd hebt om het examen af te leggen en terug te keren naar de standplaats. Check ook zeker voor je vertrekt of alle boorddocumenten nog steeds aanwezig zijn in de wagen.
Mag ik in het buitenland rijden?
Met een voorlopig rijbewijs mag je niet in het buitenland mag rijden, dus ook niet met deze wagens.
Heeft de wagen een dubbele bediening?
Omdat de wagen vrij te huren is, ook voor gewone Cambio-gebruikers, is er geen extra set pedalen voorzien voor de begeleider. Het is dus een normale wagen.
Is er ook een automaat beschikbaar?
Nee, momenteel hebben alle huurleswagens een manuele bediening.
Welke uitrusting ligt er in de wagens?
- - L-sticker (Opgelet! We raden aan om deze ook zelf te voorzien)
- - Tankkaart + uitleg gebruik tankkaart
- - Boorddocumenten: verzekeringspapieren, inschrijvingsbewijs, gelijkvormigheidsattest
- - Aanrijdingsformulier
- - Contactinfo Cambio
- - 2 fluovestjes in de koffer
- - Brandblusapparaat
Met wat voor type wagen ga ik de baan op?
Je rijdt met een Citroën C3 5d/5p personenwagen. Meer info over de wagen vind je hier.
Wat gebeurt er bij schade?
De wagens zijn omnium verzekerd. Indien je zelf in fout bent bij een ongeval bedraagt de franchise wel €1000. Cambio deelt je nog de procedure mee die je na een ongeval dient te volgen.