Wie al eens op reis ging naar Frankrijk weet: je moet en zal er tol betalen. Maar hoeveel ongeveer? Wanneer je naar Frankrijk trekt, is het ook belangrijk om te weten wat de maximaal toegelaten snelheid is op de verschillende soorten wegen, of hoeveel afstand je moet houden van je voorligger. Ga je naar de hoofdstad? Dan heb je sinds begin 2017 een milieuvignet nodig. En waren die winterbanden nu alweer wel of niet verplicht in Frankrijk? Informeer je hier op voorhand over die zaken, zo kan je zorgeloos vertrekken!
Rijstroken op de Franse snelwegen die aangeduid zijn met de witte ruit op een blauwe of zwarte achtergrond zijn voorbehouden voor wagens waar minstens twee personen in zitten, auto’s met het groene Crit’Air milieuvignet (klasse 0, elektrische en hybride auto’s) en taxi’s met of zonder passagiers. Wie de voorwaarden niet respecteert kan een boete krijgen van 90 tot 135 euro.
Voor alle voertuigen met een MTM hoger dan 3.5 ton zijn dodehoekstickers een verplichting vanaf 01/01/2021.
Deze regel is niet enkel van toepassing voor vrachtwagens, maar ook voor grote motorhomes.
Je moet in totaal drie stickers kleven. Eén aan elke zijkant (in de eerste meter, uitgezonderd op de ramen) van je voertuig en één op de rechterzijde van de achterkant. Ze moeten aangebracht worden op een hoogte van 0,9 tot 1,5 meter. De sticker mag daarbij uiteraard geen andere vignetten of lichten en richtingaanwijzers bedekken.
Je kan de stickers online aankopen bij verschillende aanbieders. Er is dus niet één officiële site.
Je bent verplicht om een zekere afstand te houden. Deze hangt af van de snelheid van het voertuig en correspondeert met de afstand die de voertuigen afleggen in twee seconden. De volgende afstanden kunnen in acht genomen worden:
In Frankrijk moet je tol betalen op de autosnelwegen. Op de websites autoroutes.fr en ViaMichelin.fr kan je de toltarieven voor jouw route zelf berekenen. Je kan contant betalen (maar steeds minder omdat de bemande tolpoorten stilaan verdwijnen) of met een creditcard zoals Visa of Mastercard. Nog leuker wordt het met een télépéagebadge Bip and Go die je via VAB kan aanschaffen want dan gaat alles automatisch.
Belangrijk: De Bip&Go-badge wordt verkocht door de Franse vennootschap sanef/sapn (hierna Bip&Go). VAB is dus niet de eindverkoper, maar louter een distributiekanaal. Alle diensten na verkoop worden door Bip&Go afgehandeld.
Als je je van tolpoort vergist, rijd dan vooral niet achteruit. Dat is niet alleen verboden, maar bovendien zeer gevaarlijk. Stop aan de tolpoort en druk op een speciale toets om hulp te vragen. Een personeelslid zal naar je toekomen.
Een overzicht van de belangrijkste categorieën voor autostrades, tunnels en bruggen:
Wie de tunnels langs de Italiaanse zijde inrijdt betaalt meer door het verschil in BTW van beide landen.
(Prijzen onder voorbehoud)
Reisadvies
Klik hier voor het reisadvies naar Frankrijk.
Criminaliteit
Toeristen vormen geen specifiek doelwit van criminaliteit, maar opgelet voor zakkenrollers en diefstal in geparkeerde wagens, alsook voor diefstallen door motorrijders in wagens die in de file staan te wachten. In de grootsteden en voorsteden kunnen er ten tijde van betogingen spanningen optreden tussen de betogers en de ordediensten.
Varia
Tijdens de zomermaanden bestaat er gevaar voor bosbranden in het zuiden, vooral in de Var-streek en l'Hérault. In l'Hérault komen er jaarlijks (najaar omstreeks september) overstromingen voor.
Een milieuzone kan bestaan uit een zone waar beperkt verkeer toegestaan is (in het Frans een Zones à Faibles Emissions genoemd, ZFE) of uit een luchtkwaliteitszone. Binnen deze zones mogen op werkdagen tussen 08.00 en 20.00 uur alleen voertuigen rijden die over een milieusticker beschikken. De milieusticker (vignette Crit’Air) is te verkrijgen via de officiële website of in de VAB-Webwinkel. Het vignet plak je rechts onderaan aan de binnenkant van je voorruit.
Wie in het bezit is van een Europese gehandicaptenparkeerkaart dient voor hun voertuig ook te beschikken over een Crit'Air Ecoviget. De Europese gehandicaptenparkeerkaart dient altijd zichtbaar in het voertuig te liggen. Er bestaat geen apart vignet voor mindervaliden. Toegang tot een zone à circulation restreinte mag niet worden geweigerd voor voertuigen waarin een mindervalide reist of wordt vervoerd (mits de Europese gehandicaptenparkeerkaart aanwezig is), ongeacht de kleur van het vignet en het tijdstip dus ook tijdens verontreinigingspieken.
Het milieuvignet maakt onderscheid tussen 6 verschillende categorieën, elk met een eigen kleur. Tot welke categorie een voertuig behoort, hangt af van het jaartal waarin het voertuig geregistreerd is, de energieklasse en de euronorm (CO2-uitstoot, vermeld op het inschrijvingsbewijs). Campers die minder dan 3.5 ton wegen worden beschouwd als een toeristische wagen en behoren tot dezelfde categorie als gewone auto’s. Campers die 3.5 ton of meer wegen behoren tot dezelfde categorie als vrachtwagens. De gemeenten bepalen zelf welke categorieën van vignetten toegelaten zijn. Een verkeersbord zal meedelen tussen welke uren alleen voertuigen met een Crit’Air milieuvignet in de zone mogen rijden.
Parijs: Algemeen is het vignet enkel verplicht als je de zone inrijdt tussen 8 uur 's morgens en 8 uur 's avonds van maandag tot en met vrijdag. Tijdens het weekend (startende vanaf vrijdagavond 8 uur) heb je dus geen vignet nodig om in de zone te mogen rijden. De milieuzone in Parijs omvat het gebied binnen de A86 en een paar gebieden net buiten de A86 (klik hier voor een kaartje). De A86 zelf valt buiten de zone. Dieselvoertuigen met Euronorm 3 of minder mogen niet in de zone rijden. Vanaf juni 2023 mogen enkel nog wagens met vignet categorie 0, 1 en 2 in de zone rijden. Dieselvoertuigen met Euronorm 4 of minder en benzinevoertuigen met Euronorm 3 of minder mogen dan niet meer in de zone rijden.
Reims: Vignet verplicht in het stadscentrum en twee grote toegangswegen (klik hier voor een kaartje). Dieselvoertuigen met Euronorm 3 of minder mogen niet in de zone rijden. Vanaf 2024 zijn ook dieselvoertuigen met Euronorm 4 en benzinevoertuigen met Euronorm 3 of minder niet meer welkom.
Straatsburg (Strasbourg): Vignet verplicht in de milieuzone die 33 gemeenten omvat. De snelwegen A4 en A35 behoren ook tot de zone. Dieselvoertuigen met Euronorm 2 of lager mogen niet in de zone rijden. Vanaf 2024 zijn ook dieselvoertuigen met Euronorm 3 niet meer welkom.
Rouen: Vignet verplicht in Rouen en 12 omliggende gemeenten (klik hier voor een kaartje). Dieselvoertuigen met Euronorm 3 of minder mogen niet in de zone rijden.
Lyon: Vignet verplicht in de hele stad, inclusief voorstad Villeurbanne en Caluire-et-cuire (klik hier voor een kaartje). De doorgaande snelwegen vallen buiten de zone. Dieselvoertuigen met Euronorm 2 of lager mogen niet in de zone rijden. Vanaf 2024 zijn ook dieselvoertuigen met Euronorm 3 niet meer welkom.
Montpellier: Vignet verplicht in het stadscentrum en 10 aangrenzende gemeentes (klik hier voor een kaartje). Dieselvoertuigen met Euronorm 2 of lager mogen niet in de zone rijden. Vanaf 2024 zijn ook dieselvoertuigen met Euronorm 3 niet meer welkom.
Toulouse: Vignet verplicht in de milieuzone die valt binnen de périphérique van Toulouse die gevormd wordt door de snelwegen A61, A62 en A620. Deze snelwegen zelf vallen buiten de zone (klik hier voor een kaartje). Dieselvoertuigen met Euronorm 3 of minder mogen niet in de zone rijden. Vanaf 2024 zijn ook dieselvoertuigen met Euronorm 4 en benzinevoertuigen met Euronorm 3 of minder niet meer welkom.
Marseille: Vignet verplicht in een deel van het centrum van Marseille (klik hier voor een kaartje). Dieselvoertuigen met Euronorm 2 of lager mogen niet in de zone rijden. Vanaf 1 september 2023 zijn ook dieselvoertuigen met Euronorm 3 niet meer welkom.
Nice: Vignet verplicht in een deel van het centrum van Nice, inclusief de Promenade des Anglais (klik hier voor een kaartje). Dieselvoertuigen met Euronorm 2 of lager mogen niet in de zone rijden. Vanaf 2024 zijn ook dieselvoertuigen met Euronorm 3 niet meer welkom.
Grenoble: Vignet verplicht vanaf juli 2023 in Grenoble en 12 omliggende gemeenten (klik hier voor een kaartje). De doorgaande snelwegen vallen buiten de zone. Dieselvoertuigen met Euronorm 2 of lager mogen niet in de zone rijden. Vanaf 2024 zijn ook dieselvoertuigen met Euronorm 3 niet meer welkom.
Rijsel (Lille): Vignet verplicht bij extreme luchtvervuiling in Lille, Hellemmes, Lomme, Lambersart, La Madeleine, Lezennes, Marcq en Baroeul, Marquette-lez-Lille, Mons-en-Baroeul, Ronchin, Saint André-lez-Lille en Sequedin. Alleen voertuigen met vignet 0, 1, 2 of 3 mogen dan in deze zone rijden. In gevallen van hoge luchtverontreiniging gelden er verkeersbeperkingen, inclusief het centrum van Lille. Enkele doorgaande snelwegen (A1, A25, A22) vallen buiten de zone. Vanaf 2025 komt er een vaste milieuzone.
Valence: Vignet verplicht bij extreme luchtvervuiling. Duurt de vervuiling langer dan twee dagen, dan mogen alleen voertuigen met een vignet 0, 1, 2 en 3 de zone in. De zone kan het hele departement Drôme beslaan en ook de snelweg A7 kan tot de zone behoren.
Clermont-Ferrand: In eerste instantie wordt de snelheid verlaagd. Blijft de vervuiling lange tijd aanhouden, dan mogen enkel nog wagens met een vignet in de zone rijden. De zone kan het hele departement Puy-de-Dôme beslaan.
Rennes: Vignet verplicht bij extreme luchtvervuiling. Alleen voertuigen met een vignet 0, 1, 2 en 3 mogen dan de zone binnen de ring van Rennes in.
Aangeraden bij winterse omstandigheden - Het gebruik van winterbanden is niet verplicht in Frankrijk, maar het wordt aangeraden winterbanden te gebruiken op wegen die zijn bedekt met sneeuw of ijs. De minimale profieldiepte voor winterbanden is 3,5 mm.Soms is het blauwe bord 'sneeuwkettingen verplicht' voorzien van een onderbord met de tekst pneus neige admis (winterbanden toegestaan). Dit betekent dat hier bij sneeuw in plaats van met sneeuwkettingen ook alleen met winterbanden (M+S) mag worden gereden. De winterbanden moeten een minimale profieldiepte van 3,5 mm hebben en op vier wielen zijn gemonteerd. Zonder winterbanden is het verplicht om met sneeuwkettingen te rijden.
Verplicht bij bord - Op veel bergpassen is het gebruik van sneeuwkettingen verplicht. Dit wordt aangegeven met een rond, blauw bord waarop een autoband met een sneeuwketting staat.Als dit blauwe bord 'sneeuwkettingen verplicht' een onderbord heeft met de tekst pneus neige admis (winterbanden toegestaan), geldt het verplichte gebruik van sneeuwkettingen niet als er op winterbanden (M+S) wordt gereden. De winterbanden moeten een minimale profieldiepte van 3,5 mm hebben en op vier wielen zijn gemonteerd. Let op: als bij het blauwe sneeuwkettingenbord dit onderbord ontbreekt, moeten ook op winterbanden sneeuwkettingen worden gemonteerd. Sneeuwkettingen mogen alleen worden gebruikt op besneeuwde wegen.
Als sneeuwkettingen worden gebruikt, is de maximumsnelheid 50 km/h of lager als in een gebruiksaanwijzing van de kettingen een lagere maximumsnelheid wordt aangegeven.Kunststof sneeuwkettingen zijn ook toegestaan, mits ze aan de wettelijke eisen voldoen.
Er wordt aangeraden om steeds de actuele situatie na te kijken want ook heel wat andere kleinere passen kunnen worden afgesloten bij zware winterse omstandigheden.
Drukke wegen
Verder is het in de spits en daarbuiten met name in de zomerperiode extra druk op de volgende wegen:
Snelwegen
Routes nationales
VAB-Alarmcentrale | + 32 3 253 65 65 www.vab.be |
Belgische Ambassade in Parijs | + 33 1 440 939 39 paris@diplobel.fed.be |
Franse Toeristische Dienst | www.rendezvousenfrance.com |